Zdravější bramborák z trouby

18.12.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Bramboráky mám ráda, ale vadí mi jejich příprava na pánvi. Tuna přepáleného oleje a vypotřebovaná role kuchyňských utěrek, které celé padnou při odsávání oleje z bramboráku. Když zkusíte bramborák na plechu, tohle vůbec řešit nebudete...

Připravte těsto na bramboráky, jak jste zvyklí, jen ho zkrátka upečte v troubě. Pokud vlastní osvědčený recept na bramboráky nemáte, zkuste tento :-)

Budete potřebovat

Postup

  1. Brambory oškrabejte a nastrouhejte (někdo preferuje na jemno, někdo na hrubo, někdo půl na půl).
  2. Zbavte nastrouhané brambory částečně vody, kterou pustily.
  3. Přidejte vejce, osolte a opepřete. Dostatečně ochuťte majoránkou, kterou promněte mezi prsty.
  4. Přidejte tolik mouky, aby bylo těsto středně husté.
  5. Vylijte ho na plech vyložený pečicím papírem, který ještě potřete olejem. Pokud máte nepřilnavý plech, tak ho jen dostatečně vymažte.
  6. Pečte na 200 stupňů cca 35 minut. Podle barvy povrchu a okrajů poznáte, že je hotovo.

Podávejte nejlépe s kysaným zelím nebo kvašenou zeleninou.

Proč je k bramboráku kysané zelí nejlepší?

Kysané zelí posiluje imunitu a je nabyté přírodním vitaminem C. velmi příznivě působí na trávení a zároveň dezinfikuje zažívací soustavu. Pravidelnou konzumací kysaného zelí výrazně posilujete a aktivujete imunitní systém. Po dlouhodobém užívání antibiotik pomáhá stejně jako kysané mléčné výrobky obnovit narušenou střevní mikroflóru. Bylo potvrzeno, že v oblastech, kde se konzumuje velké množství kysaného zelí, se lidé dožívají vysokého věku při plném zdraví.

Tento recept je zapotřebí vyzkoušet a při dalším pokusu případně doladit. Pokud byste chtěli bramborák udělat vyloženě dietně bez jakéhokoliv tuku, nebude to ono. I tak je jeho chuť díky přípravě v troubě jiná, než na jakou jste možná zvyklí, ale stojí za to vyzkoušet je.