Zdravá gulášovka z hlívy ústřičné
01.10.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Máte rádi chuť gulášové polévky? Můžete si na ní pochutnat i bez použití masa či uzeniny. Gulášovka z hlívy ústřičné se také objevuje pod pojmem falešná dršťková. I taková chuť dršťkovky sama o sobě je fajn, nikdy nikdo mě ale nepřesvědčí, abych žvýkala dršťky. Bohatě si vystačím s hlívou a udělám tím i lépe pro své zdraví :-) Hlívě jsem se dlouho vyhýbala, protože jsem jednoduše nevěděla, co s ní. Teď už mám pár receptů vyzkoušených, tady je jeden z nich...
Budete potřebovat
(4 porce)
- Hlívu ústřičnou – cca 300g (může být i více)
- 5 brambor nakrájených na kostičky
- 2 brambory na jemno nastrouhané nebo rozmixované
- 2 cibule
- Dle chuti česnek
- Vhodný olej nebo sádlo
- Koření – červenou papriku, majoránku, bobkový list, sůl, pepř
- cca 1,5 l vody nebo vývaru
Postup
- Na vhodném oleji či sádle orestujte 2 nakrájené cibule.
- Přidejte na proužky nakrájenou hlívu a chvíli restujte.
- Přidejte koření – kmín, sůl, pepř, papriku, lehce podlijte vodou a takto hlívu cca 10 minut duste. Hlíva potřebuje delší tepelnou úpravu, než brambory, proto je lepší si ji takto předpřipravit.
- Po 10 minutách dejte do hrnce na kostičky nakrájené brambory, rozmixované brambory, zalijte zbytkem vody (vývaru), přidejte bobkový list a vařte do změknutí brambor.
- Pár minut před koncem varu můžete polévku ještě dochutit česnekem.
Postup zjednodušeně – udělejte si gulášovku podle svých zvyklostí, jen místo párku či masa použijte hlívu ústřičnou a místo mouky polévku zahustěte rozmixovanou bramborou. Výhoda hlívy je ta, že i po uvaření drží tvar, je cítit na skus a není oslizlá. Když je sezóna hub, můžete použít i jiné jedlé druhy :-)