Zdravá gulášovka z hlívy ústřičné

01.10.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Máte rádi chuť gulášové polévky? Můžete si na ní pochutnat i bez použití masa či uzeniny. Gulášovka z hlívy ústřičné se také objevuje pod pojmem falešná dršťková. I taková chuť dršťkovky sama o sobě je fajn, nikdy nikdo mě ale nepřesvědčí, abych žvýkala dršťky. Bohatě si vystačím s hlívou a udělám tím i lépe pro své zdraví :-) Hlívě jsem se dlouho vyhýbala, protože jsem jednoduše nevěděla, co s ní. Teď už mám pár receptů vyzkoušených, tady je jeden z nich...

Budete potřebovat

(4 porce)

Postup

  1. Na vhodném oleji či sádle orestujte 2 nakrájené cibule.
  2. Přidejte na proužky nakrájenou hlívu a chvíli restujte.
  3. Přidejte koření – kmín, sůl, pepř, papriku, lehce podlijte vodou a takto hlívu cca 10 minut duste. Hlíva potřebuje delší tepelnou úpravu, než brambory, proto je lepší si ji takto předpřipravit.
  4. Po 10 minutách dejte do hrnce na kostičky nakrájené brambory, rozmixované brambory, zalijte zbytkem vody (vývaru), přidejte bobkový list a vařte do změknutí brambor.
  5. Pár minut před koncem varu můžete polévku ještě dochutit česnekem.

Postup zjednodušeně – udělejte si gulášovku podle svých zvyklostí, jen místo párku či masa použijte hlívu ústřičnou a místo mouky polévku zahustěte rozmixovanou bramborou. Výhoda hlívy je ta, že i po uvaření drží tvar, je cítit na skus a není oslizlá. Když je sezóna hub, můžete použít i jiné jedlé druhy :-)