Vymazlená jablečná bábovka

24.05.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Poslední dobou jsem si oblíbila péct tuto jablečnou bábovku. Po několika pokusech jsem si recept vyladila tak, abych mohla bábovku považovat za perfektní ve všech směrech. Pekla jsem ji přesně takto už mnohorkát a pokaždé s výborným výsledkem. V průběhu jejího testování jsem doma neměla rum, tak to „odnášela“ manželovo Metaxa. A co. Má snad někde chudák flaška ležet? Každá věc si zaslouží své uplatnění.

Když bábovku budete chtít připravit pro malé děti, tak omezte celozrnnou mouku a místo alkoholu rozinky namočte třeba do citronové šťávy.

Budete potřebovat

(klasická střední bábovková forma)

Postup

  1. V první řadě si alespoň na půl hodiny namočte rozinky. Stačí je nasypat do hrnku a zakapat rumem (já zalévala i Metaxou). Rozinky by měly být ponořené, to ale neznamená, že musíte použít tolik alkoholu nebo citronové šťávy. Dejte třeba jen trochu a zbytek dolijte horkou vodou.
  2. Vejce ušlehejte s cukrem, až vnikne světlá pěna. Pokud cukr nechcete použít, tak ušlehejte vejce samotná a pak přidejte sladilo dle vaší preference.
  3. Přidejte olej, mouku s kypřícím práškem do pečiva a nastrouhaná jablka. Promíchejte.
  4. Na závěr vlijte celý obsah hrnku, ve kterém se máčely rozinky. Žádnou tekutinu navíc není zapotřebí do těsta přidávat. Tekutina z jablek a namočených rozinek bude stačit ... Když byste měli těsto přeci jen moc hutné, třeba díky tomu, že jablka byla málo šťavnatá, nebo jste použili jen celozrnnou mouku, která více saje, dolaďte konzistenci těsta cca 50ml obyčejné vody)
  5. Těsto vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte podle vlastních zvyklostí nebo na 170 stupňů cca 50 minut.

ZDRAVÉ TIPY

Mnoho lidí žije v domnění, že bez mléka neupečete. Tak zrovna tato bábovka je příkladem, že to jde ...