Výborné křehké vafle

15.11.2023 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Vafle jsou u nás doma hit. Vždy, když děti zaslechnou slovo vafle, začnou skandovat. Palačinky a lívance děláme bežně a celkem často. Vafle občas o víkendu. Vypadají atraktivně a všechny baví pořádně je ozdobit smetanovým krémem, ovocným rozvarem nebo je pokapat javorovým sirupem.

Pokud má být vafle jako dezert, stačí 1 dávka. Když je dělám jako jídlo, připravím dvojitou dávku.

Ingredience na 8 kusů

Postup

  1. Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte sníh.

  2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli. K tomu přidejte mléko, žloutky a lehce rozpuštěné máslo. Šlehejte nebo míchejte zcela do hladka.

  3. Do těsta pomocí vařečky zlehka zakomponujte sníh.

  4. Pečte vafle podle vašeho typu vaflovače. Já mám 2 čtverce a na každou vafli dávám 2 lžíce těsta. Může to vypadat, že těsta je ve formě až až, díky tomu se ovšem vytvoří mřížka.

Vafle mažte a zdobte podle vašeho stylu. Já na ně ráda dělám smetanový krém ze zakysané smetany, tvarohu (nebo skyru). Ten můžete dosladit třeba oblíbeným sirupem.

Skvělé je čerstvé bobulovité ovoce, mimo sezónu přijdou vhod dušená jablka se skořicí nebo ovoce z mrazáku.

> ☝️Vyzkoušejte i další druhy vaflí. Třeba tyto vafle s mandlovou moukou.