Výborné křehké vafle

06.04.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Vaflovač jsem dostala od kamarádky jako dárek, jinak bych možná ani nedospěla k tomu, abych ho pořídila. Byla by to ale velká chyba. Vafle nemusí znamenat jen tučné těsto z bílé mouky namazané nutelou a zakryté šlehačkou :-) Můžete si udělat jablečné vafle, vafle ze zakysané smetany, celozrnné vafle dochucené lehkým smetanovým krémem a čerstvým ovocem.

Na 10 kusů budete potřebovat

Postup

  1. Oddělte bílky od žloutků.
  2. V míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a cukr.
  3. Přidejte žloutky, mléko a rozpuštěné máslo, až vznikne husté, hladké těsto. I kdyby se vám zdálo hodně husté, nepřidávejte mléko.
  4. Z bílků ušlehejte sníh a lehce ho opatrnými pohyby vmíchejte do těsta.
  5. Rozžhavte vaflovou formu a mašlovačkou ji vymažte trochou másla.
  6. Na 1 čtvercovou vafli budete potřebovat cca 2 lžíce směsi, ostatně sami poznáte, zda je vafle nedostatečná (děrovatá) nebo vám bude těsto z vaflovače přetékat.

Vafle zdobte a mažte, čím chcete – záleží jen na vás, zda z nich uděláte lehký moučník nebo hříšnou kalorickou bombu :-) Výborné jsou s borůvkami, podušenými jablíčky s cukrem a skořicí nebo se zakysanou smetanou, do které můžete nakrájet na kousky broskve.

Dobrou chuť!