Velikonoční jidáše ze špaldové mouky

19.03.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Myslím si, že existuje mnoho zajímavějších velikonočních receptů, jidáše však patří k tradici. A jelikož hlavním cílem bylo zabavit děti a né mít krabici jidášů na celý týden 🙈, uzpůsobila jsem množství na 1 plech.

Výhodou tohoto receptu je, že velmi zabaví děti. Motají spirály, šneky, esíčka, spolupracují a pak napjatě sledují, jak malé bochánky rostou v troubě.

Obvykle se jidáše pečou z půl kila mouky. Pokud je vás tedy doma více, nebo chcete mít 2 plechy, což je asi 30 menších jidášů, tak níže uvedené ingredience jednoduše zdvojnásobte.

 Ingredience na 1 plech ( 14 kousků)

Na potření

 Postup

  1. Do vlažného mléka rozdrobím droždí, přidám špetku cukru, 2 lžíce mouky a nechám na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do velké mísy pak dám ostatní ingredience a vypracuji hladké těsto. Pokud by těsto bylo až příliš tuhé, je možné dle situace přidat trochu mléka. Těsto by mělo být středně tuhé, pružné, hladké. Nechám v teple kynout alespoň 45 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  3. Vykynuté těsto rozdělím na malé bochánky. Z každého bochánku vyválím hada o průměru asi 1 cm a tvaruji různé uzlíky, spirály, esíčka a zamotané tvary, které dávám na plech vyložený pečícím papírem. Potřu rozšlehaným vejcem a nechám ještě na plechu 15 minut kynout.
  4. Peču na 190 stupňů 15 až 20 minut. Vše podle zvolené velikosti jidášů.
  5. Ihned po upečení se jidáše tradičně potírají hustou medovou omáčkou, která vznikne směsí zahřátého medu a rozpuštěného másla.

Jednoduché, zábavné 🙂