Vejce zapečené v avokádu

20.08.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

U tohoto receptu doporučuji držet se jednoduchosti. V některých podobných receptech se ještě objevuje sýr a to už mi přijde zbytečné. Jak avokádo, tak vejce jsou dostatečně syté a nutričně bohaté suroviny. Zasypat je v troubě vrstvou eidamu nedává smysl a komplikuje navíc stravitelnost pokrmu. Méně je více :)

Na 2 porce budete potřebovat

Postup

  1. Avokádo rozkrojím podélně na půl. Slupku vespod seříznu, aby avokádo lépe sedělo na místě. Vyndám pecku a z každé části lžičkou ještě trochu vydlabu tak, aby vzniklo místo na vejce.
  2. Avokádo dám do malého pekáčku na pečící papír, do důlků vklepnu vejce. Osolím himalájskou solí v mlýnku a čerstvě namletým pepřem. Je třeba odhadnout, jak velký je důlek a jak velké je vejce, aby většina zbytečně nevytekla ven. Já jsem použila jen část bílku...
  3. Peču v troubě na 200 stupňů asi 17 minut. Vždy podle velikosti vejce a avokáda tak, aby vejce zůstalo vláčné.

Na talíři jsem takto zapečené avokádo doplnila o nasekané zelené bylinky, papriku a kousek domácího celozrnného chleba.