Valentýn - čokoládové brownies s arašídovým máslem ve tvaru srdce

12.02.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Najít recept na tradiční brownies není žádná věda. Hodně čokolády, hodně másla a hodně cukru je "sázkou na jistotu".

Čím dál více se ale objevují zdravější, odlehčenější a kreativnější recepty, které ukazují, že si lze sladce a čokoládově pochutnat I TAK :)

Na scénu tak přichází fazole, řepa, avokádo různá nekalorická sladila, jogurty a tak dále ...

Zde máte jednu moji variantu, která se dá použít jako valentýnská. Nikdo nechce dělat na Valentýna moučník z fazolí... Pro jistotu... :)

Recepturu jsem vymyslela tak, aby na ni stačila 1 tabulka čokolády.

Mám vyzkoušené 2 varianty. Jedna je úplně bez cukru, je výborná. Hodně záleží na sladkosti zvolené čokolády, banánu a na typu arašídového másla.

Pokud ovšem chcete moučník více sladší a vsadit na jasný kontrast s arašídovým máslem, doporučuji dosladit. Jak? To záleží na vás. Můžete sáhnout po alternativních sladidlech jako xylitol, ale také po kokosovém cukru, panelle nebo třtinovém cukru muscovado.

Pokud byste moučníku chtěli více do klasické kulaté nebo čtvercové formy, množství je třeba zdvojnásobit.

 Potřebujete ( 1 menší forma ve tvaru srdce, průměr asi 20 cm)

 Postup

  1. V malém rendlíku rozpustím čokoládu spolu s kokosovým olejem. Hlídám, aby se čokoláda nevařila, nepálila...
  2. V míse si vyšlehám do husté pěny vejce s trochou sladidla.
  3. Čokoládu nechám trochu vychladnout a pak ji opatrně spojím s vyšlehanými vejci. Přidám banán rozmačkaný na kašičku.
  4. Do směsi pak přes sítko prosiju mouku spolu s práškem do pečiva a kakaem.
  5. Vliju do vymazané a vysypané formy a lžičkou nanesu malé kopečky arašídového másla, které špejlí či vidličkou "roztahám" po povrchu.
  6. Peču na 170 stupňů asi 30 minut.

Výhodou tohoto moučníku je, že je dobrý ať už je více či méně propečený, více či méně sladký, více či méně vysoký :)