Uzený vývar s mrkví a domácími krupicovými noky

27.01.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Nejčastěji připravuji klasický silný vývar se spoustou zeleniny a různými druhy domácích knedlíčků. Naposledy to byly třeba tyto kuřecí knedlíčky do polévky Teď jsem ale měla chuť dodat polévce ještě jiný šmrnc. Uzený.

Tuto verzi jsem připravovala pro rodinnou návštěvu. S výsledkem jsem byla spokojená nejen já, ale i hosté. Plnoletí i neplnoletí :) Slíbila jsem, že dám recept na web, tak tady je :)

Potřebujete

Na vývar

Na krupicové noky

 Postup

  1. Začnu připravovat vývar tak, jak jsem zvyklá. Maso na polévku zaliju studenou vodou, přidám bobkový list, pepř, sůl, kuličky nového koření, překrojenou cibuli a 2 stroužky česneku.
  2. K tomuto základu přidám kus kvalitního uzeného masa. Jelikož tam tento druh masa dávám spíše pro chuť, nepřeháním to s množstvím. Na mírném plameni nechám táhnout v papiňáku klidně 2 hodiny.
  3. Vývar pak sliju, přecedím přes jemné sítko a uvařím v něm na kostičky pokrájenou mrkev a petržel. Zelenina takto zůstane krásně pevná. Nechávám ji ve vývaru vařit asi 20 minut.
  4. Mezitím si v hlubší misce umíchám těsto na noky. Konzistenci těsta ladím jako vždy podle oka. Pokud by těsto bylo příliš hutné, noky mohou být tuhé, když by bylo řídké, mohou se noky rozpadat a nadělat ve vývaru zbytečný "nepořádek". Větší noky lze vyrobit tak, že těsto nabírám lžičkou a vkládám do vroucí polévky, menší noky lze propasírovat přes děrované sítko na halušky. Druhá varianta je rychlejší. Noky stačí zavařit pár minut a je hotovo.
  5. Na závěr do polévky vložím nakrájené maso a hrst nasekané petrželky nebo pažitky.

Výborná a sytá :)