Topinky s domácím rajčatovým pyré a čerstvým sýrem jako zdravá snídaně

22.06.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Oblíbila jsem si dávat na topinky rajčatovou šťávu nebo pyré. Okoukala jsem to na různých typech středomořských snídaní. Variant je mnoho. Někde jsem se setkala s propasírovanými rajčaty, ze kterých zbyla jen šťáva, jinde jsem dostala hustější pyré, ve kterém stále zůstaly kousky rajčat.

Někde je rajčatové pyré rovnou ochucené česnekem, bylinkami a sýrem, jinde máte k dispozici jen čistou chuť rajčat vyladěnou pouze o sůl.

Tak jako tak, všechny varianty jsou výborné. Tímto receptem nechci v žádném případě říct, že by bylo špatné si topinku namazat máslem či olivovým olejem, někdy se ale může hodit topinku kaloricky odlehčit a tuk si pak dopřát třeba v podobě sýra, avokáda, žloutku nebo oliv.

Na pyré z čerstvých rajčat budete potřebovat

 Postup

Do rajčat zařízněte kříz a spařte je krátce v horké vodě. Slupka půjde dobře dolů. Odkrojte tvrdé části a dužinu včetně šťávy a nakrájejte na kostičky. Pak rozmixujte buď do hladka, nebo jen částečně, aby byly viditelné kousky rajčat. Ochuťte solí, pepřem, olivovým olejem.

K tomu dále - na sucho opečené topinky z celozrnného chleba - čerstvý sýr ( buď měkký bílý nezrající, nebo může být i feta) - čerstvé lístky zelených bylinek - Olivový olej

Nikdo nechce suché topinky. Neznamená to ale, že se musí mastit máslem.

Topinky se šťávou z čerstvých rajčat vytvoří dokonalou křupavo-šťavnatou kombinaci. A jak s nimi naložíte dál už je jen na vás :)