Topinka s volským okem, opečenými rajčaty a celerovým pestem

12.08.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Také máte rádi topinky? Já si na ně dávám s oblibou různé domácí směsi či pomazánky. Třeba tato pikantní pomazánka z fazolí adzuki je na topinkách vynikající, vzhledově to však není zas taková hitparáda.😀

Když chci topinku vytunit tak, aby hýřila chutěmi i barvami, použiju vejce, rajčata a "něco zeleného".🌱

Osvědčilo se mi domácí pesto, které má výraznou chuť a spoustu nutričně hodnotných živin.

Pesto se dá udělat z jakýchkoliv zelených bylinek, nebo i z rukoly, a dá se použít do panini, na těstoviny i do salátů.🙂

V tomto receptu bych chtěla vyzdvihnout celerovou nať. Celerové lístky jsou mnohem více než zeleň, která se hodí do hrnce při výrobě vývaru...

Celerové lístky jsou velmi zdravé, chuťově zajímavé a můžeme je využít i ve studené kuchyni. Mimo mnoha benefitů mají třeba silné protizánětlivé účinky.

Jednoduché pesto z celerové natě dodá šmrnc mnoha jídlům. 🙂

Ingredience

Na celerové pesto

 Postup

  1. Nejdříve si připravím celerové pesto. Celerové lístky nasekám, dám do vyšší nádoby. Rozmixuji je s přiměřeným množstvím olivového oleje, malým množstvím česneku, dochutím solí a pepřem. Ke konci vmíchám sýr, který nastrouhám co nejvíce na jemno. Pesto musí být husté. Zbytek pesta dám do skleničky do lednice.
  2. Rajčata nakrájím na kolečka a opeču je na mírném stupni na sucho z obou stran na nepřilnavé pánvi. Díky tomu se zbaví vody a změknou. Není cílem opékat je na oleji, ale spíš je „opražit“. Pánev musí být nepřilnavá.
  3. V topinkovači si na sucho opeču plátky chleba. Na pánvi udělám volská oka. Peču je na mírném stupni, aby se bílek nespálil.
  4. Na opečenou topinku rozetřu malé množství připraveného pesta. Žádnou vrstvu, opravdu jen lehce. Na to dám plátky opečených rajčat, volské oko a pokapu pestem.

> ☝️A tady je ještě jeden tip na zajímavou topinku s vejcem. Zkuste topinky z trouby s pikantními míchanými vejci a avokádem.🙂