Tofunéza - nízkokalorická varianta majonézy

14.03.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Nebudu vám tvrdit, že nepoznáte rozdíl mezi tofunézou a klasickou majonézou. Samozřejmě, že chutná jinak. Pokud tofunézu ochutnáte samostatně, má svoji specifickou chuť, kterou se od klasické majolky rozhodně liší. Jakmile ji ale zamícháte do různých salátů nebo pomazánek, nemusíte poznat žádný rozdíl. Velkou výhodou domácí tofunézy je také to, že si můžete upravit její konzistenci dle potřeby – do dresingů řidší, do pomazánek hustší. Skvělým fíglem je pak také nahradit v receptu třeba jen polovinu majonézy, která je velmi kalorická.

Toto je základní recept na tofunézu. Dle chuti si ji pak můžete různě okořenit, obylinkovat či očesnekovat.

Budete potřebovat

Postup

  1. Do mixéru nalijte sojové mléko nebo vodu, přidejte olivový olej.
  2. Po kouscích vhazujte tofu a mixujte, než bude hmota dokonale hladká.
  3. Dále dochuťte umeoctem, mořskou solí, popř. citronovou šťávou.
  4. Takto máte hotovou základní tofunézu, která se hodí třeba do bramborového salátu.
  5. Chcete-li z ní udělat dresing, dále ji dochuťte např. hořčicí, můžete přidat i trochu bílého jogurtu,bylinky a koření.  

Obměna za tatarku

K základní tofunéze přidejte hořčici, cibulku, kyselou okurku a trochu petržele.

Další tipy – kopr, bylinky, česnek, kurkuma, červená paprika

TIP

Kdo by chtěl tofunézu vyzkoušet a nechce ji hned vyrábět, tak ji sežene ve zdravých koutcích supermarketů či zdravých výživách již jako hotový produkt. Budete-li ale posuzovat poměr množství/cena, určitě se vyplatí udělat si tofunézu doma.

V čem se tofunéza liší od klasické majonézy?