Rýžový salát s červenou čočkou a zeleninou- pro extra porci vlákniny

18.09.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Proč si to dělat složité, když to jde i takto jednoduše ... Červená čočka se nemusí namáčet, takže je ideální k přípravě rychlých jídel, když chceme jídlo obohatit o vlákninu a bílkoviny. Stačí ji jen propláchnout a uvařit s kořením ve vodě, v polévce, zahustit s ní omáčku. Možností je mnoho.

Tento salát s červenou čočkou dělám třeba tehdy, když mám větší množství uvařené rýže, kterou chci nějak zužitkovat.

Budete potřebovat

Postup

  1. Červenou čočku propláchněte, zalijte vodou, lehce ochuťte a vařte 10 – 15 minut. Délka varu záleží na typu čočky, zda je půlená nebo nepůlená. Pár minut navíc může znamenat, že se čočka úplně rozvaří. Takže včas ochutnat.
  2. Do hlubokého talíře rozprostřete teplou rýži a doprostřed dejte porci červené čočky.
  3. Pak už jen kolem dokola navršte libovolnou zeleninu.
  4. Na závěr zakápněte za studena lisovaným olejem. Může se jednat o olivový nebo řepkový, pokud chcete speciální chuť, můžete zkusit dýňový.

Celozrnná rýže?

Pokud je to ve vašich chuťových možnostech, použijte rýži celozrnnou, která má nízký glykemický index a je bohatší na živiny. Některé celozrnné rýže nejsou ideální, musí se dlouho vařit, i chuť je specifická. Přesto - kdo hledá, najde. Mezi značkami jsou obrovské rozdíly. Skvělou celozrnnou rýži dělá třeba Uncle bens, ale ta cena ...I když se klasická bílá rýže tváří bůhvíjak zdravě a dietně, tak to zas taková hitparáda není. Proto se snažme ji nahradit rýží celozrnnou. Nebudeme mít po ní tak brzy hlad. To neplatí pro jídelníček nejmenších dětí, pro ty je bílá a dostatečně uvařená rýže dobrým zdrojem sacharidů.

Tento salát s čerstvou zeleninou se velmi hodí pro různé redukční, detoxikační či jiné ozdravné režimy. Dobrý je jak teplý, tak studený.