Jednoduché sýrovo-mrkvové tyčinky

10.01.2016 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Inspirovala jsem se u klasického tvarohového těsta na tyčinky. Místo tvarohu jsem však použila čerstvý smetanový sýr (typ gervais, lučina). Zkusila jsem jako základ 100g kostičku a množství pak bylo přesně na 1 plech tyčinek. Mrkev je dobré nastrouhat opravdu na jemno, těsto se pak lépe krájí do tvaru tyčinek.

Budete potřebovat

Postup

  1. Z mouky, másla a čerstvého sýra vypracujte těsto.
  2. Ke konci přidejte na jemno nastrouhanou mrkev a zapracujte.
  3. Těsto nechte ztuhnout v lednici, aby z něj šla dobře vyválet placka o tloušťce 3 - 5 mm.
  4. Pomocí krájecího kolečka (třeba to na pizzu) těsto rozdělte na jednotlivé tyčinky a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto lze také krájet už rovnou na plechu.
  5. Každou tyčinku potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem nebo semínky. Některé nechávám i bez posypu :)
  6. Pečte asi na 180 stupňů do zezlátnutí, trvá to tak 20 minut.

Tyčinky lze servírovat dospělým v rámci pohoštění, dětem můžete k tyčinkám připravit zdravou pomazánku, do které si mohou tyčinky namáčet. Skvělá je rovněž varianta s jakoukoliv krémovou zeleninovou polévkou...