Jedinečný sypaný tvarohový koláč

12.11.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tento koláč dělám už dlouho. Je obecně známý a na internetu ho najdete pod pojmem hrnkový sypaný tvarohový koláč nebo švédský tvarohový koláč. Tento moučník je opravdu něčím výjimečný. Vláčný a nahoře lehce křupavý. Navíc je celkem snadný. Klasicky se připravuje z bílé mouky a rafinovaného cukru. Já jsem si ho vylepšila přidáním celozrnné špaldové mouky a hnědého cukru. K moučníku to sedí a chutná mi takto ještě více.

Budete potřebovat

Na suchou směs

Na tvarohovou směs

Postup

  1. Smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva. Tuto směs rozdělte na 2 poloviny.
  2. Polovinu směsi nasypte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Na tuto suchou vrstvu nalijte celou tvarohovou náplň, kterou jste si připravili smícháním tvarohu, vajec, vanilkového cukru a rozinek, které byly namočené v rumu. Když není čas, rozinky hodím do tvarohu suché a tvaroh ochutím trochou rumu.
  4. Na tvarohovou náplň nasypte druhou půlku suché směsi.
  5. Povrch poklaďte plátky másla. V některých receptech se má použít celá kostka másla. Dle zkušeností je to příliš. Moučník by pak byl zbytečně mastný. S množstvím másla si hlavu nedělejte, uvidíte, kolik másla budete potřebovat. Většinou je to něco přes půlku kostky, možná ¾ ;)
  6. A to je celé, moučník vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na cca 180° přibližně 45 minut.
  7. Jakmile je povrch krásně zezlátlý, máte hotovo :)

Moučník je opravdu jednoduchý a prověřený, tvaroh si odspodu natáhne mouky tolik, kolik potřebuje. Jednou jsem špatně odhadla polovinu suché směsi, moučník měl vespod málo mouky a tudíž byl dole moc mokrý. Vespod tedy může být o trošičku více mouky, než nahoře, určitě ne naopak. Nejhorší, co se může stát je to, že vespod na pečicím papíru zůstaně trocha sypké mouky, kterou tvaroh už nepotřeboval ;)

Tento moučník je zas něco jiného, vyzkoušejte :)

Dobrou chuť!

Kamila