Šťavnatý jablečný koláč s pohankovou moukou

01.01.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Některé moučníky mohou být v celozrnné variantě či s alternativními moukami tužší nebo sušší. Křehké těsto v tomto moučníku a kilo jablečné náplně jsou zárukou výborného výsledku.🙂

Do těsta lze snadno zakomponovat i alternativní bezlepkové mouky, které mají své výhody. Ať už nutriční či chuťové. Výborná je třeba mouka čiroková nebo jemně mletá pohanková... Ostatně pohanka a jablka byla vždy "spolupracující" kombinace.🙂

Ingredience

Menší plech, cca 25 x 33 cm

Na těsto

Na jablečnou náplň

Postup

  1. Povolené máslo zpracuji dohromady s moukami a ostatními ingrediencemi do kompaktní hladké hmoty. Lze to udělat ručně nebo pomocí hnětače. Bochánek těsta zabalím do potravinové folie a nechám odležet v lednici. Ideálně alespoň hodinu.
  2. Připravím si jablečnou náplň. Jablka oloupu a buď je nastrouhám na hrubo, nebo je posekám v robotu na menší kousky. Posekaných jablek na náplň musí být 1 kilo. Polovinu těsta vyválejte, dejte na nepřilnavý menší plech a navršte jablečnou náplň. Zatímco připravuji jablečnou náplň, polovinu těsta dám na chvíli do mrazáku, aby šlo dobře strouhat.
  3. Polovinu těsta rozprostřu do pekáčku. Buď válečkem nebo prstama. Navrším náplň. Na závěr nahoru nastrouhám druhou polovinu ztuhlého těsta. Pečte na 190 stupňů asi 35 minut do zezlátnutí.

> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tento jablečný koláč z křehkého mrkvového těsta.🐭

Ať se vám koláče povedou!