Špaldový moučník s tvarohem a povidly - hrnkový bez vážení

06.02.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tento moučník je v různých podobách docela známý, já ho ale peču ze špaldové mouky. Je tedy o mnoho zdravější, než kdyby byl jen z mouky bílé. Kombinace tvarohu a povidel jednoduše nemůže zklamat :-)V létě pak můžete povidla vyměnit za šťavnaté ovoce ...

Budete potřebovat

(1 hrnek = 250-270ml)

Na tvarohovou náplň

500 g tvarohu, 2 vejce, 3/4 hrnku cukru (množství dle chuti, nebo použijte jiné alternativní sladidlo), 1 vanilkový cukr, podle potřeby mléko

Na povidlovou náplň

1 [povidla](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/povidla "povidla"), trochu rumu, dle chuti skořici, případně trochu vody na rozředění

Postup

  1. Nejdřív si připravte náplně. Tvaroh rozmíchejte s vejci a cukrem, přidejte trochu mléka.
  2. [Povidla](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/povidla "Povidla") smíchejte s rumem a skořicí.
  3. Dále si ušlehejte vejce s cukrem, až vznikne hustá světlá pěna.
  4. Do ní přidejte mléko, olej a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  5. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech nebo na plech vyložený papírem na pečení.
  6. Na těsto naneste tvarohovou mřížku pomocí cukrářské pomůcky nebo obyčejně cik cak lžící.
  7. Do vzniklých čtverečků vložte hromádku povidel nebo kousek ovoce.
  8. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut. Zkuste případně špejlí, hlavně moučník nepřepečte, byl by suchý ...

TIP

Nejsou povidla jako povidla

Pokud nemáte domácí povidla a kupujete je v supermarketech, rozhodně si přečtěte etiketu. Mezi povidly existují velké rozdíly. Mnohdy obsahují E211 - benzoan sodný a to je látka, kterou opravdu nechcete posílat do svého těla. Hledejte vždy povidla bez chemické konzervace.