Snídaňová kaše z celozrnných rýžových vloček s rostlinnou mandlovou smetanou

19.12.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Moje první setkání s rýžovými vločkami bylo takové, že ležely po prvním použití dlouho v šuplíku a já stále dávala přednost jemným jáhlovým nebo ovesným. Pak jen stačilo přijmout fakt, že rýžové vločky jsou tvrdší a nehodí se pro okamžité nasypání do jogurtu či pro přípravu snídaně, kterou jen raz dva zaliju vodou z konvice a do minuty hotovo. Rýžové vločky se vyplatí krátce povařit, dát jim možnost pořádně nabobtnat a využít tak jejich potenciál.

Do ovesných vloček si ráda přidávám mleté lněné semínko a jablečnou vlákninu. Kaše je sice plná vlákniny, vzhledově však nic moc. Výhodou rýžových vloček je, že jsou krásně světlé a vyniknou na nich další barvy v podobě ovoce, sirupů či ořechů. Ráda používám jejich celozrnnou formu, která zajistí nižší glykemický index.

 Ingredience na 1 misku

 Postup

  1. Rýžové vločky dám do malého rendlíku, zaliju vodou a pozvolna přivedu k varu. V průběhu varu přidám k vločkám na kousky nakrájené datle. Pod pokličkou vařím na velmi mírném stupni asi 7 až 10 minut. Pak nechám vločky ještě pár minut odpočinout. Vločky krásně nabobtnají a zcela změknou.

  2. Teď doladím konzistenci a hustotu rostlinnou smetanou, která vločky krásně zjemní.

  3. Vločky dám do misky a dosladím dle chuti decentním množstvím javorového sirupu. Doplním hrstkou ořechů a ovocem. Někdy dávám čerstvé ovoce, jindy zase mražené borůvky nebo podušená jablka.

TIP č. 1

Když nemám po ruce datle, přidávám do rýžové kaše lžíci rozinek. Rozinek existuje mnoho druhů a dají se pořídit i v bio kvalitě. V obchodech se běžně setkáváme se Sultánkami, které mají výrazně sladkou chuť. Já jsem si oblíbila druh rozinek Thomson, které jsou větší, tmavší a měkčí.🙂

 TIP č. 2

Proč jsem místo rostlinného nápoje či "mléka" použila rostlinnou smetanu? Má to svůj důvod. Když nemám rostlinnou smetanu po ruce, je samozřejmě možné použít rostlinný nápoj. Třeba mandlový. Mně se však osvědčilo vločky "obyčejně" povařit ve vodě a pak je jen zjemnit rostlinnou smetanou, které nesvědčí dlouhé vaření. Mandlová smetana dodá vločkám úžasnou krémovost, "plnost" a také vylepší chuť. Moje dcera je alergická na mandle, proto jí do kaší či jiných jídel dávám tuto kešu smetanu, která má podobné vlastnosti.

> ☝️Kde ještě použít mandlovou smetanu a rozinky? Doporučuji vyzkoušet tyto jednoduchémarokánky s arašídy.🙂