Zdravý smažák – zcela bez oleje!

20.02.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Žádný zbytečný nepořádek z obalování, žádný zápach rozpálené pánve s olejem - zkuste zdravější variantu smaženého sýra.

Tento recept mám uložený roky, až teď jsem ho ale vyzkoušela. Jeho výhodou je to, že je to celkem čistá a rychlá práce, nemusíte si kuchyň zamořit odérem smaženého (který mně tedy dost vadí) a nemusíte se potýkat s nepříjemnou záležitostí, kdy třeba sýr na pánev vyteče …

Sýr budete připravovat v hrnku, na každou porci vám bude stačit jeden. Určitě je lepší zvolit spíše širší hrnek, který musíte opravdu pořádně vymazat tukem (máslem) a bohatě vysypat strouhankou, aby šel bez problémů vyklopit.

Na 4 porce budete potřebovat

Postup

  1. Připravte si 4 širší hrnky nebo misky, vytřete je máslem a vysypte strouhankou. Tento krok nepodceňte, jinak by vám mohl jít sýr hůř ven.
  2. Sýr nastrouhejte nahrubo a šunku pokrájejte na tenké nudličky.
  3. Vejce rozšlehejte a podle chuti osolte a ochuťte mletým pepřem.
  4. Teď už jen naplnit misky nebo hrnky. Na dno každého hrnku rozprostřete vrstvu strouhaného sýra a na ni vrstvu šunky. Každý hrnek zalijte cca 2 lžícemi rozšlehaných vajec.
  5. Následuje další vrstva sýra, další vrstva šunky a to opět zalijte zbylými rozšlehanými vejci.
  6. Povrch ještě lehce posypte zbylým sýrem.
  7. Hrnky vložte do pekáčku s vyšším okrajem a zalijte do poloviny jejich výšky horkou vodou.
  8. Vložte do trouby předehřáté na 220°C (někde se doporučuje na nejvyšší výkon) a pečte asi 25 minut, než povrch zezlátne.

Postup přehledně - 1.sýr 2.šunka 3.vejce 4.sýr 5.šunka 6. vejce 7. trocha sýra 8. šup do trouby

TIP

Dobrou chuť :)