Rýžovo - zeleninové placičky s tvarohovým dipem

16.01.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Na 2 dospělé porce (6 placiček) budete potřebovat

Postup

  1. Kousky zeleniny orestujte na olivovém oleji tak, aby byla stále pevná. Žádné dušení do "blátivé" konzistence. Zeleninu posekejte v malém robotu na drobné kousky.
  2. K zelenině přidejte uvařenou rýži, vejce, tvaroh, tvrdý sýr. Dochuťte, jak vám vyhovuje. Někdy placičky dělám pikantní, jindy je dochucuji jen mořskou solí, česnekem a čerstvým koriandrem.
  3. Dohustěte do požadované konzistence pomocí "suché ingredience". Může to být mouka, ale i různé vločky, domácí strouhanka ...
  4. Plech vyložte pečícím papírem, který potřete olivovým olejem. Dělám to pomocí rukou a pak těma namaštěnýma rukama nabírám z mísy hmotu a vytvaruji placičku.
  5. Pečte na 200 až 220 stupňů asi 20 minut do zlatova.

Zatímco se placičky pečou, připravte si nějaký hustý domácí dip. Já doporučuji obzvlášť v zimním období zařazovat do jídelníčku koření kurkuma, které má blahodárné účinky na organismus, například protizánětlivé. Dip jsem tentokrát připravila tak, že jsem smíchala tvaroh s jogurtem a dochutila lžící majonézy, sušenými bylinkami a kurkumou. Stroužkem česneku navíc rozhodně nic nezkazíte :)

Placičky jsou syté, nutričně hodnotné, bohaté na vlákninu a navíc při jejich přípravě nemusíte stát u pánve s přepáleným olejem :)