Rýžové nudle s tofu a žampiony

24.05.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Na Instagramu jsem sdílela misku tohoto jídla jen jako ukázku mého rychlého oběda. Ani jsem neplánovala sepisovat recept, protože se jednalo a náhlou kreativitu u pánve "za 5 minut dvanáct".🙂

Ve zprávách od vás mi ovšem bylo nařízeno, že mám dát recept na Myšičku, tak tady je. 🙂

Inspirovala jsem se orientální kuchyní, kdy rýžové nudle neplavou v omáčce, ale ingredience jsou orestované.

Chuť nudlí je na konci doladěná jen jejich zakapáním jednoduchou zálivkou z citronové či limetkové šťávy, rybí omáčky a sojové omáčky.

Podle rad profesionálních kuchařů ještě dodám, že jídla typu "pánve s nudlemi" se ideálně připravují max. po 2 porcích, aby šlo vše dobře promíchat a opéct.👍

 Ingredience

 Postup

  1. Nejdříve si připravím zeleninu na kousky do misky. Já preferuji více zeleniny, proto si ji i do těchto jídel dávám hodně. Používám mrkev, kořenovou petržel, ale také třeba cuketu, brokolici, pórek. Když používám kořenovou zeleninu, krájím ji na drobnější kousky, aby rychleji změkla. Naopak pórek či cuketu přidám o pár minut později.
  2. Žampiony si nakrájím na půlkolečka, tofu osuším a nakrájím na kostičky.
  3. V pánvi na sezamovém nebo jiném oleji na vyšším stupni restuji nejdříve pár minut zeleninu, pak přidám žampiony, tofu a zase pár minut restuji. Ingredience se nesmí dusit, ale opékat.
  4. Mezitím si dle návodu připravím rýžové nudle. Ty se většinou mají nechat stát pár minut ve studené vodě a pak vařit cca 5 minut podle typu nudlí.
  5. Opeču si omeletu. Na 2 porce stačí omeleta z 1 vejce. Když mám velkou pánev, opeču ji vedle restující se zeleniny, nebo zvlášť na pánvičce. Omeleta musí být opečená.
  6. Teď už vše jen zkompletuji. Do pánve s orestovanými ingrediencemi přidám nudle, na drobné kousky nakrájenou omeletu a vše jemně promíchám.
  7. Naservíruji do talířů či misek a každou porci zakápnu výraznou zálivkou, která jednoduše vznikne smíchám šťávy z limetky či citrónu, rybí a sojové omáčky. Limetkové šťávy dávám nejvíc, rybí omáčky méně a sojové omáčky pro její slanost nejméně. Chuť ještě dotáhnu přírodním nebo kokosovým cukrem nebo jiným oslazovadlem. Omáčka musí být výrazná a chuťově kontrastní.
  8. Na závěr ještě posypu troškou opražených arašídů.

> ☝️Doporučuji vyzkoušet také jednoduchou krémovou verzi s omáčkou, a to rýžové nudle s kokosovým kari.🙂

Ať se vám nudle povedou!🙂