Rýžová kaše z domácí pekárny

05.11.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Nedávno jsem na internetu narazila na pojem „rýžová kaše z domácí pekárny“. Jelikož sama domácí pekárnu vlastním a rýžová kaše u nás doma jede, tak jsem to samozřejmě musela vyzkoušet. Na internetu se v mnoha receptech setkáte s poměrem ingrediencí 200g rýže na 1l mléka. Dle mého názoru je to příliš, kaše je moc tuhá a dětem nepůjde do krku tak dobře. 180g rýže na 1l mléka už je rozumnější poměr.

Jelikož vás musí být na kaši z 1litru mléka doma více, zkusila jsem poloviční dávku. Kaši jsem před zapnutím pekárny osladila troškou tmavého cukru Muscovado, který přirozeně obsahuje melasu, na talíři jsem pak chuť doladila javorovým sirupem a skořicí.

Výhodou tohoto postupu je to, že během minuty do pekárny vlijete a vsypete vše, co potřebujete a už se o nic nestaráte. U klasické rýže musíte hlídat rýži, pak ji stále míchat s mlékem, aby se nepřipálila.

Pokud vám tedy nevadí, že pekárna bude pracovat přes hodinu (ta moje 1 hod 20 min), tak má tento postup samozřejmě své výhody :)

Budete potřebovat

(2 porce)

Postup

  1. Do domácí pekárny vlijte 500ml vámi zvoleného mléka.
  2. Rýži propláchněte horkou vodou a vsypte k mléku do domácí pekárny.
  3. Lehce oslaďte, aby rýže do sebe vtáhla trošku té sladkosti. Můžete použít třtinový cukr nebo jiná alternativní sladidla jako med, javorový sirup, hroznový cukr …
  4. Pokud chcete, přidejte lžičku másla.
  5. Zapněte program na přípravu džemu (jam), který trvá přes hodinu.
  6. Pokud se rozhodnete kaši připravit z dvojité dávky (z 1 litru mléka), doporučuje se přikrýt nádobu v pekárně shora alobalem, aby kaše při míchání příliš necákala.

Výslednou hustotu si ještě můžete dle potřeby doladit, rýže je ale krásně měkká. Na talíři ji zakápněte medem nebo javorovým sirupem. Rýži v pekárně oslaďte jen lehce a doslaďte ji pak až na talíři. Tepelnou úpravou se cenné látky v medu nebo javorovém sirupu zničí, a to přece nechcete ;)

TIP

Mnoha dětem vyhovuje hladká konzistence. Pokrm se jim lépe jí a lépe klouže do krku. Když dceři chystám tuto rýži, ať už klasicky nebo v domácí pekárně, před servírováním na talíř ji projedu tyčovým mixérem. Zatímco předtím zůstala miska plná, po této úpravě je prázdná :)Sice máte o další kus nádobí k mytí navíc, ale pořád lepší, než aby rýže zůstala netknutá.

Pokud tento recept vyzkoušíte, nebo k němu budete mít jakýkoliv tip, napište ho, prosím, do komentáře :)

Kamila