Rýže pečená v troubě - voňavá po koření, bezpracná příprava

14.10.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Rýži připravenou pečením dělám velmi často. Ráda pak rozpálenou troubu využiji tak, že za sebou peču rýži a třeba koláč.

Rýže připravená v troubě může mít mnoho variant. Nejčastěji ji připravuji tradičně bez jakýchkoliv příchutí, někdy do ní však dám kurkumu, bylinky nebo hrášek. Oblíbená je také rýže ovoněná novým kořením, bobkovým listem a hřebíčkem. Důležité je nepřehnat to s množstvím hřebíčku. Méně je více...🙂

 Ingredience na 4 přílohové porce

1 hrnek = 300 ml

 Postup

  1. Rýži propláchnu a vsypu do nádoby vhodné do trouby. Nejraději mám skleněné zapékací mísy. Velikost pak volím podle toho, kolik rýže dělám.
  2. Rýži zaliju dvounásobným množstvím vody a přidám koření.
  3. Peču na 200 stupňů asi 25 minut nebo dle typu rýže. Např. rýže basmati je hotová dříve.

 TIP

V troubě můžete připravit také rýži natural. Existují různé druhy. Klasická neloupaná "hnědá", nebo také pololoupaná červená rýže. V těchto případech dávám o půl hrnku vody navíc a dobu pečení prodloužím cca o 10 minut dle situace v troubě či typu rýže. 👍

> ☝️Stejným způsobem můžete připravit výbornou mexickou rýži. Místo hrnku vody stačí přidat rajčatovou šťávu.🐭

A teď už jen vymyslet, co k tomu.🙂