Rychlý listový závin se zeleninou

03.10.2017 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Když peču, tak si ve většině případů těsta vždy připravuji sama. Na jakýkoliv závin se dá domácí těsto připravit snadno a rychle. Nikdy ale není tak křupavé a specifické jako to listové. Zas takový nadšenec ale nejsem, abych ho vyráběla doma, tak sem tam koupím hotové chlazené listové těsto, které je v lednici připravené. Stačí ho vytáhnout, naplnit nasekanými jablky, rozinkami, posypat skořicovým cukrem a za pár minut je v troubě. Je ale výborným základem i pro slané varianty. Nejčastěji ho plním zelím nebo špenátem, teď jsem ho ale doslova "narvala" zeleninou, aby to nebylo o tom těstě, ale hlavně o té zelenině.

Budete potřebovat

Postup

  1. Zeleninu orestujte na oleji tak, aby lehce změkla. Ochuťte solí, pepřem, oblíbeným kořením na zeleninu.
  2. Rozklepněte do pánve 2 vejce a promíchejte tak, aby se lehce mezi zeleninou "srazila"
  3. Přisypte nastrouhaný sýr, který celou směs dobře spojí.
  4. Placku listového těsta položte i s pečícím papírem na nepřilnavý plech a dopřostřed dejte náplň. Těsto pak přehněte z jedné a z druhé strany a po stranách spojte, aby se nerozlezl.
  5. Potřete žloutkem nebo mlékem a posypte sezamovým semínkem.
  6. Pečte na 190 stupňů asi 20 min nebo do zezlátnutí.

Výborný je teplý i studený :)

A kdybyste té zeleniny měli málo, doplňte si závin na talířku ještě o kopeček kvašené zeleniny, která dodává enzymy, zlepšuje trávení a obsahuje cenné bakterie :)