Rychlé borůvkové lívance z ricotty - bohaté na bílkoviny

15.08.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Lívance z ricotty nejčastěji připravuji v základní variantě bez ovoce. Každý si je pak na talíři doladí, jak mu vyhovuje. Teď jsem však měla chuť zakomponovat do nich velké pevné borůvky, které jim dodají extra chuť, šťavnatost a zajímavost. Borůvky se zapečou v těstě, hezky drží na místě a lívanečky se pohodlně jí.🙂

Zatímco běžné lívance jsou hlavně o mouce, tyto jsou plné kvalitních bílkovin. Lívanečky jsou tak vděčné, že se hodí i jako svačinka někam na výlet. Chutnají totiž dobře i studené. Když je beru někam s sebou, tak do nich nedávám ovoce. Z těsta jen upeču malé lívanečky a ostatní dobroty k nim dám do jiné krabičky.

Lívanečky je možné upéct více do sladka, kdy těsto lehce osladím, nebo je nechat neutrální a obložit si je klidně slanými ingrediencemi. Vyzkoušejte obojí!🙂

 Ingredience (asi 8 lívanců)

 Postup

  1. Bílky oddělím od žloutků, z bílků ušlehám sníh.
  2. Ricottu smíchám se žloutky, lehce osladím, přidám půl lžičky kypřícího prášku, citronovou kůru a mouku. Ideální je mouku prosít.
  3. Na závěr vmíchám sníh z bílků. Těsto je nadýchané, hutné. Kdyby na lžíci drželo až moc a zdálo se příliš tuhé, doředím ho ještě lžící smetany nebo jiné podobné tekutiny. Záleží na druhu použité mouky...
  4. Vmíchám opatrně větší pevné borůvky. Ideální jsou kanadské.
  5. Na středně rozpálenou nepřilnavou a tukem vytřenou pánev nanáším lžící těsto a tvořím vyšší lívanečky. Opeču je z obou stran do zlatova. Hotovo!

> ☝️Kam by se ještě hodila Ricotta? Doporučuji vyzkoušet tyto slané špenátové palačinky se sýrem a uzeným lososem.🙂

Ať se vám lívanečky povedou!🙂