Rychlá zeleninová pánev s kari rýží

11.09.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Toto rychlé jídlo jsem si velice oblíbila. Nejde o žádné umění, ale o nápad na to, co připravit, když není tolik času :)Základem je zelenina a rýže, co k pokrmu dále doplníte, už je na vaší fantazii. V tomto případě je to vaječná omeleta v paprice, výborné by mohly být i plátky opečeného tofu.

Budete potřebovat

Postup

  1. Rýži uvařte podle návodu. Množství podle počtu lidí. 1 hrnek suché rýže postačí na 4 porce.
  2. Rýži můžete vařit/dusit rovnou s trochou soli a kari koření. Její chuť nebude tak intenzivní, bude ale krásně žluťoučká a voňavá po kari :)Druhým způsobem je nechat na pánvi zpěnit cibulku, přidat dle chuti kari koření, krátce promíchat a smíchat s již uvařenou rýží. Kari rýže je takto hotová.
  3. Pak už dle návodu po dobu 6 minut poduste mraženou zeleninu. Nejtužší jsou fazolky, podle nich je tedy dobré se orientovat.
  4. Pak zeleninu zakápněte olivovým olejem a zasypte lžící vybrané mouky. Promíchejte, popř. přidejte pár lžic vody a chvíli poduste.Tento krok lze samozřejmě vynechat, mně to ale takto moc chutná. Není nutné vedle v pánvi připravovat samostatně jíšku, a přesto je ta zeleninka trošku, jak se říká, „zadělaná“.
  5. No a úplně na závěr si připravte vejce v paprice. Vejce rozmíchejte, lehce osolte a přidejte lžičku strouhanky, nejlépe kukuřičné. Papriku zbavte jádřince, nakrájejte ji na kolečka a položte na rozpálenou pánev. Do středu paprikového kolečka vlijte trochu rozšlehaného vejce a upečte malou omeletku, která je vlastně jen ohraničená paprikou.

Takhle to zní možná složitě, všechno je to ale raz dva hotové a jídlo výborné :)

Jak je to s mraženou zeleninou – je zdravá nebo ne?

Dle odborníků na výživu je samozřejmě nejzdravější čerstvá zelenina. Hned na druhém místě je ale zelenina mražená, která může být v některých případech dokonce zdravější než ta čerstvá, která může být plná dusičnanů či napadená plísní. Mražená zelenina podléhá při výrobě přísným pravidlům, kdy od doby sklizně musí být do pár hodin zamražená, aby zůstaly zachovány živiny. Pak ale následuje ten problém, jak se k mražené zelenině chovají samotní distributoři. Pokud ji nechají 3x rozmrznout, tak se už o nějaké kvalitě nedá hovořit. Mraženou zeleninu promněte v prstech, neměla by obsahovat zmrzlé koule, měla by se hezky sypat. V ČR je s tímto problém, v Německu je ta kvalita a správný přístup daleko lepší.

Zvažovala jsem, zda zveřejnit tento recept v období, kdy je kolem nás spousta sezónní zeleniny a já vlastně nabádám k použití té mražené. Ne pokaždé tu čerstvou ale zrovna máme při ruce, ne pokaždé je čas na krájení a všechno to okolo. To se pak hodí v mrazáku sáček kvalitní zeleniny, která jde rovnou na pánev.

Dobrou chuť :)

Kamila