Rychlá a nadýchaná citronová bábovka

01.03.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Když připravuji bábovku, tak nejčastěji celozrnnou, do této ale nedávám špaldovou mouku, která má výraznější chuť a tmavší barvu. Tuto citronovou bábovku tedy připravuji buď z bio celozrnné pšeničné mouky v kombinaci s polohrubou, nebo použiju 1 hrnek bezlepkové mouky. Lépe tak vynikne citronová chuť.

Bábovku pak sladím podle toho, pro jaký účel ji chystám, jak moc sladká má být a tak dále.

Vyzkoušenou mám i variantu s nekalorickým erythritolem a stevií.

Potřebujete

(1 hrnek = 250ml nebo jak jste zvyklí dle velikosti bábovkové formy)

Postup

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mléko, olej, citronovou kůru a šťávu, vanilkový cukr.
  2. Na závěr smíchejte s moukou a kypřícím práškem do pečiva.
  3. Vše důkladně promíchejte a vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečte v předem vyhřáté troubě na cca 170 stupňů po dobu 45 – 50 minut. Zkuste špejlí, zda je bábovka hotová, když zůstane špejle po vpichu suchá, je upečená. Nechte ji zchladnout ve formě, poté vyklopte.

Dobrou chuť!