Rajčatová polévka - rychlá a fantastická

31.05.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Já osobně vnímám velký rozdíl mezi rajskou a rajčatovou polévkou. Pod rajskou si představím polévku ze školní jídelny s nějakými těmi hvězdičkami či písmenky, kterou jsem z duše nesnášela :-) Rajčatová polévka je pak pro mě neodmyslitelnou součástí středomořské kuchyně, základem každé italské restaurace, která chutná zcela odlišně, pro mě rozhodně lépe.

Budete potřebovat

(4 porce)

Postup

  1. Nakrájenou cibuli nechte zesklovaťet na olivovém oleji.
  2. Přidejte jeden stroužek česneku nakrájeného třeba na plátky a krátce orestujte. Pozor, aby nezhnědl.
  3. Zaprašte trochou jemně mleté mouky, max. tak 1 lžící, míchejte a nechte chvíli opražit. Tento krok můžete vynechat, mně se ale osvědčil proto, že ta trocha mouky ta rajčata dohromady pěkně spojí.
  4. Pak už jen přidejte rajčata ze dvou plechovek a cca 750 ml vody. Používám rajčata, která jsou v plechovce, celá loupaná, nijak je nekrajím ...
  5. Teď polévku dochuťte. Přidejte trochu přírodního bujonu, 1-2 lžíce cukru a ocet pro doladění chuti – nejlépe balzamikový, který se přidává až na konec. Jelikož mi chutná více ta sladko-kyselá varianta polévky, dávám spíše ty 2 lžíce cukru. To si pak sami vychytáte :-)
  6. Povařte 5 minut, přidejte čerstvou bazalku a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka

Tuto polévku dochuťte úměrně tomu, zda ji děláte pro sebe nebo pro děti. Manželovi a mně ji na talíři dochutím ještě více balzamikovým octem a čerstvě mletým pepřem.

TIPY

Doufám, že s touto polévkou uspějete i u vás doma a doufám, že na mém seznamu bude čím dál více zdravých receptů hotových do 10 minut :-)