Polévka z pečené mrkve a paprik

22.02.2018 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Výhodou krémových zeleninových polévek je to, že se na nich nedá téměř nic zkazit. Dle zvolených ingrediencí může být jejich příprava doslova několikaminutovou záležitostí. Jednou z variant, jak se dobrat skvělého výsledku je připravit polévku z pečené zeleniny. Máte to téměř bez práce a ještě vás překvapí intenzivnější chuť. Nejčastěji pro tento způsob úpravy volím červenou řepu, celer a mrkev.

Teď jsem měla chuť udělat něco "zajímavějšího", tak jsem zapojila papriky, kukuřici a chilli, aby polévka zevnitř zahřála nejen teplotou, ale i pálivostí.

Krémové polévky jsou ideální jak pro rychlé vaření pro jednoho, tak pro velké rodinné vaření. Můžete totiž obsah rozdělit a část nechat jemnou pro děti a ještě třeba přidat žloutek pro obohacení, druhou část zase můžete rozdivočit výrazným kořením, parmazánem a opečenými semínky.

Budete potřebovat

Postup

  1. Troubu rozpalte na 220 stupňů. Papriky a cibuli rozkrojte napůl, mrkev nakrájete na kolečka, pokapejte olivovým olejem a pečte cca 30 minut.
  2. Z paprik sundejte slupku a spolu s mrkví a cibulí dejte do hrnce, zalijte vývarem tak, aby zelenina byla akorát ponořená. Osolte, opepřete, přideje bylinky a dle chuti chilli a 5 minut provařte.
  3. Rozmixujte na hladký krém, kdyby byl moc hustý, jednoduše zřeďte vývarem. Chuť dolaďte balsamikovým octem a nejlépe čerstvým oreganem.
  4. Rozdělte do misek a jednotlivé porce doplňte o kukuřici, kterou jste předtím krátce orestovali nejlépe na másle Ghí.

TIP

Až bude období zralých rajčat, můžete je k této kombinaci směle přidat. Místo kukuřice klidně zvolte červené fazole, k zakousnutí přidejte kousek opečené kukuřičné tortilly a jste rázem v Mexiku :)