Pohankové palačinky se špenátem a sýrem

09.04.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Když dělám palačinky, tak připravuji vždy neutrální těsto. Děti preferují palačinky na sladko, já si je zase dávám na slano. Nejraději pohankové se špenátovou náplní a sýrem. Posledních pár let sleduji, že mi zmizela chuť na sladké. Přehnaná potřeba sladkých jídel je známkou nevyváženého stravování. Je skvělé cítit se fajn a nemít potřebu doma skladovat průmyslové pochutiny pro případ potřeby :-) Když něco "na zub", tak to raději [domácí moučník](http://www.varilamysicka.cz/stitky/moucniky-a-dezerty "domácí moučník").

Budete potřebovat

asi 8 palačinek

Postup

  1. Pro začátek si připravte 500ml tekutiny. Pohankové palačinky lze připravit jen s vodou, dobře poslouží i rostlinný nápoj.
  2. Zašlehejte jedno vejce, špetku soli a postupně začněte přidávat jemně mletou pohankovou mouku. Můžete ji prosít. Míchejte do hladké konzistence.
  3. Těsto je teď dobré nechat chvíli odstát, nejlépe 30 min, aby mouka nasákla vodu.
  4. Pokud je třeba, zřeďte tekutinou do požadované palačinkové konzistence. Pokud byste měli těsto moc řídké, palačinka nepůjde obracet a bude se trhat. Husté těsto zas nejde lehce rozlít po pánvi.
  5. Na nepřilnavé pánvi potřené olivovým olejem a smažte z obou stran palačinky.
  6. Potřete je hustší špenátovou náplní a posypte vybraným sýrem.
  7. ŠPENÁTOVOU NÁPLŇ připravuji ze sekaného špenátu. Dá se koupit i ve formě praktických granulí. Často ho zjemňuji trochou zakysané smetany a zapráším instantní polentou (kukuřičná krupice), která do sebe nasaje přebytečnou tekutinu a hlavně je za pár minut hotová. Nemusíte nic dlouze provařovat. Je zkrátka praktické ten špenát více zahustit, aby z palačinky netekl :-)

POHANKOVÁ MOUKA je oproti obyčejné bílé nutričně na vyšší úrovni. Obsahuje více vitaminů, minerálů, vlákniny i bílkovin. Klasická palačinka s marmeládou je sice výbornou klasikou, když by ale měl sníst 2 člověk, který se snaží shodit nějaké to kilo, je slaná varianta se špenátem a ne příliš tučným sýrem vhodnější volbou. Takto připravená palačinka má značně nižší glykemický index, což je faktor, který by nás měl u jídel hodně zajímat.