Pohankové karbanátky

29.04.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Chuť pohanky v tomto receptu je, asi díky přidané zelenině, jemná, ale rozhodně ne mdlá. Stačí vychytat správnou konzistenci těsta, aby se karbanátky netrhaly a pak už se směsí můžete „kouzlit“ na 100 způsobů. Můžete přidat jen mrkev, nebo brokolici, někdo přidává sýr, opečenou cibulku.

Pokud mám přidat jednu nezávislou recenzi, tak můj manžel tento recept ohodnotil následovně:

„Na to, co to je, je to fakt dobrý“

Budete potřebovat

Postup

  1. Pohankovou lámanku propláchněte vodou a vařte ve vodě či vývaru v poměru 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody 5 minut a pak nechte pod pokličkou ještě „dojít“. Už, když dáváte pohanku vařit, ochuťte ji trochou majoránky a drceného kmínu.
  2. V kastrůlku orestuje na cibuli mrkev, může být i hrášek, pastinák, brokolice a duste do změknutí. V zelenině by pak neměla zůstat voda, která by směs zbytečně ředila. Pokud jste zeleninu měli na větší kousky, rozmačkejte ji a spojte s vychladlou pohankou.
  3. Dále přidejte 2 vejce a ochuťte česnekem. Česnek lze vynechat.
  4. Do směsi přidejte tolik kukuřičné strouhanky, aby byla hmota kompaktní a v lehce naolejovaných rukách z ní šly v pohodě vytvarovat karbanátky.
  5. Karbanátky buď smažte na troše oleje na pánvi z obou stran, nebo je můžete upéct dozlatova v troubě na 180-200 stupňů, trvá to asi 25 - 30 minut.

TIP pro pečení karbanátků v troubě

Když karbanátky vytvarujete v naolejovaných rukách, tak je tím zároveň i omastíte a nemusíte je pak už potírat olejem.

Karbanátky nemusí být jen z mletého masa, je tolik ingrediencí, ze kterých je můžete „uplácat“. Tyto pohankové karbanátky jsem podávala s petrželovými bramborami.