Pohanka - základní příprava

01.07.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Když jsem si pohanku poprvé koupila, ležela doma netknutá půl roku, protože jsem pořádně nevěděla, co s ní :) Snad následující text pomůže těm, kteří jsou na tom podobně :)

Co je to pohanka?

Jak pohanku správně připravit?

Obecně platí - 1 díl pohanky na 2 díly vody.

Pak máte na výběr z následujících možností, roli hraje šetrnost úpravy s ohledem na zachování zdraví prospěšných látek.

Způsob 1

Pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte do změknutí 15 – 20 minut. (nejméně šetrný způsob přípravy)

Způsob 2

Pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte 3 minuty, pak odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte v teple 30-45 minut dojít (tento způsob používám nejčastěji já)

Způsob 3

Pohanku zalijte vroucí vodou, ochuťte, přikryjte pokličkou a přes noc nechte v teple bobtnat. Ráno bude hotová (nejšetrnější způsob přípravy)

Jak pohanku dochutit?

Záleží opravdu jen na vás, v základu lze však pohanku dochutit např. osmahnutou cibulkou, solí, solčankou, česnekem, čerstvými nebo sušenými bylinkami (majoránkou, bazalkou, petrželovou natí), drceným kmínem.

Doporučuji vyzkoušet skvělý recept z pohanky - staročeské jídlo [valašský kontrabáš](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/valassky-kontrabas "valašský kontrabáš").

Dobrou chuť!

Kamila