Zeleninová pizza se sýrem

18.06.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Přípravu domácí pizzy milují hlavně děti. Válet placku, potírat ji omáčkou, zdobit zeleninou, sypat sýrem. Vše z toho zvládnou na jedničku :-) Poté, co jsem měla možnost ochutnat v restauraci zdravou zeleninovou pizzu se sýrem, jsem se rozhodla něco podobného vyrobit doma. Povedlo se, pizza všem moc chutnala, tak se s vámi dělím o to, jak na ni :-)

Budete potřebovat

Postup

  1. Podle tohoto jednoduchého návodu si připravte vyzkoušené TĚSTO NA PIZZU
  2. 600g na nudličky nakrájené zeleninové směsi (mrkev, petržel, celer) dejte do pekáčku, ochuťte, zakápněte trochu olivového oleje a přikryté pečte asi 20 minut v troubě. Ochutila jsem bio bujónem, trochou provensálského koření a směsí koření určené na zeleninu. Mezi zeleninu jsem ještě dala kus másla, dodá na chuti i jemnosti. Zeleninu by šlo orestovat i na pánvi. Zvláštností tohoto receptu je, že jsem na těsto použila tepelně upravenou (pečenou) zeleninu. Pokud bych použila syrovou, mohla by pustit vodu, nestihla by dostatečně změknout.
  3. Vykynuté těsto na pizzu rozdělte na 2 díly, z každého vyválejte placku. Já jsem tentokrát dělala kulatou, trochu vyšší pizzu. Pokud těsto rozválíte do většího obdélníku na klasický plech, bude více tenká. Když chcete dát více oblohy, hodí se právě pevnější = vyšší těsto.
  4. Pak už jen potřete rajčatovou omáčkou na pizzu. Já jsem měla tradiční omáčku na pizzu "sugo". Někdy si ji vyrábím sama z konzervovaných rajčat.
  5. Obložte polovinou připravené zeleninové směsi a posypte sýrem.
  6. Pečte v troubě na nejvyšší stupeň do zlatavých okrajů. Max 10 - 15 minut. Vše dle tloušťky těsta a "situace".

S tuto variantou pizzy si každý musí pohrát dle chuti. Pokud by zelenina byla málo ochucená a spíše dušená, než pečená, jako sýr byste použili netučný eidam, tak to asi nebude zas takový zázrak :)