Pikantní polévka z cukety a sladkých brambor s čerstvým zázvorem

17.11.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

 Ingredience

 Postup

  1. Batáty oškrábu a nakrájím na menší kousky. Cuketu omyju, odkrojím tvrdší konce a včetně slupky nakrájím na kousky. Zaliju vývarem, dle potřeby osolím, opepřím a vařím na mírném stupni pod pokličkou do změknutí batátů. Asi 15 minut.
  2. V průběhu vaření zeleniny vezmu kousek čerstvého zázvoru, slupku oškrábu lžičkou a nakrájím ho na drobno. Asi lžíci takto pokrájeného zázvoru přidám do hrnce zhruba v polovině varu.
  3. Obsah hrnce rozmixuji do hladka. Lze tyčovým mixérem, efektivnější je použít stolní mixér. Dle velikosti nádoby lze obsah rozmixovat "na jeden zátah", v případě menšího mixéru je lepší mixovat na dvakrát.
  4. Rozmixovaný obsah zjemním preferovanou smetanou, pokud chci více oerientální nádech polévky, doladím ještě troškou koření Garam masala, případně Curry nebo jen kurkumou.
  5. Na pánvi na sucho pozvolna opražím dýňová nebo slunečnicová semínka. Dýňová se začnou nafukovat, slunečnicová začnou zlátnout. Je třeba hlídat, při nepozornosti se mohou rychle zbytečně spálit.
  6. Na talíři polévku doladím lžící jogurtu a lžící křupavých semínek a troškou nasekané zeleně, která je k dispozici. Ideální by byl koriandr nebo řeřicha. Hotovo!

 TIPY

> ☝️Máte batátů více a přemýšlíte, co s nimi? Doporučuji vyzkoušet cizrnové kari s batáty a baby špenátem.

Ať se vám recepty povedou!🙂