Palačinky z ovesných vloček a jáhlové mouky - plněné povidly a Skyrem

03.03.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

K těmto palačinkám poznamenám jednu zásadní věc. Opakovaně se mi osvědčilo různá alternativní palačinková těsta nechat dostatečně odpočinout, odležet, než těsto vliju na pánev. Mouka stihne hezky nabobtnat a propojit se s ostatními ingrediencemi.

Do tohoto receptu jsem použila jáhlovou mouku hladkou. Kromě palačinek ji využívám i na zahušťování omáček, protože má neutrální chuť.

Pro palačinkové těsto volím vždy ovesné vločky jemné. Rozhodně neplatí "vločky jako vločky". Hrubé velké žitné vločky by zde rozhodně nefungovaly...

Po několika pokusech jsem se dobrala přesně této receptury, která vyhovuje. Palačinky je třeba obracet šetrně. Někdy je dělám o něco menší než palačinky obvyklé a používám speciální obracečku na palačinky. Je to taková "lopata" a při práci s palačinkami opravdu pomáhá. Obzvlášť s těmi alternativními.🙂

 Ingredience (asi 6 palačinek)

 Postup

  1. Ovesné vločky namelu nebo rozsekám na jemno. Jde to v robotu nebo tyčovým mixérem.
  2. Přidám jáhlovou mouku, vejce, mléko, trošku jedlé sody a skořici. Důkladně promíchám metličkou. Nakonec vmíchám lžíci másla, kterou jsem předtím lehce rozpustila.
  3. Když se mi zdá struktura hrubší, projedu těsto párkrát tyčovým mixérem. Těsto teď nechám odpočinout. Čím déle, tím lépe. Alespoň však půl hodiny.
  4. Palačinkovou pánev nechám zahřát a vytřu ji tukem. Já dávám buď olej nebo přepuštěné máslo Ghí. Naběračku těsta vliju do pánve a rozprostřu. Těsto se chová jinak než klasické palačinkové, je třeba mu více pomoci třeba lžící. Palačinka může být i o něco vyšší a hutnější. Když těsto zatuhne, obrátím palačinku a peču ji i krátce z druhé strany tak, aby se zbytečně nevysušila.
  5. Palačinky uchovávám v teple, případně hned mažu povidly a doplním o bohatou vrstvu Skyru.

> ☝️Už jste někdy jedli tmavě hnědé palačinky?Vyzkoušejte tyto kakaové palačinky s tvarohem.🙂