Sýrový salát s ovocem a tempehem

21.08.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tento recept vychází ze [sýrového salátu se šunkou](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/syrovy-salat-se-sunkou-a-ovocem "sýrového salátu se šunkou"), jen mě napadlo místo šunky použít [tempeh](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/tempeh "tempeh"). Jeho chuť je ovšem hodně výrazná, nepřežeňte to tedy s množstvím. Pokud si chcete vyzkoušet menší množství salátu, tak bude stačit polovina balíčku. Přesné množství ingrediencí neuvádím, vše uzpůsobte podle toho, pro kolik lidí salát děláte. Záleží jen na Vás, zda chcete mít více ovoce a sem tam kousnout do sýra nebo všeho rovnoměrně. Orientačně mi na větší množství salátu stačil jeden tempeh, celá plechovka ananasu, asi 3 jablka, 1 bloček tvrdého sýra, min.1 zakysaná smetana a majonéza dle chuti. Pokud by někdo chtěl udělat salát dietnější, lze samořejmě majonézu vynechat, vzniklou omáčku je ale pak zapotřebí doladit citronovou šťávou a přidat trochu oleje lisovaného za studena. Majonézu běžně nepoužívám, v tomto salátu má ale své místo, v kombinaci se šťávou z ananasu dodá salátu šmrnc ...

Budete potřebovat

Postup

  1. Tempeh, sýr i jablka nakrájejte na kostičky. Jablka můžete oloupat, tentokrát jsem slupku nechala a nijak nevadila. Pokud máte ananas kousky, nechte je tak, pokud kolečka, překrájejte je.
  2. Ve větší míse vše promíchejte spolu se zakysanou smetanou a majonézou dle chuti.
  3. Podle celkového množství salátu přilijte šťávu z ananasu, až se kolem sýra, tempehu a ovoce vytvoří lahodná krémová omáčka.
  4. Dle chuti osolte, případně můžete doladit ještě trochou citronové šťávy.

Salát lze použít jako netradiční přílohu nebo jako pohoštění. Sám o sobě je ale natolik sytý, že kromě opečeného celozrnného toustu či jiného pečiva není zapotřebí nic dalšího dodávat.

Pokud tempeh nemusíte, lze jej nahradit šunkou, dokážu si představit i jen kombinaci sýra a ovoce.

Před podáváním je vhodné nechat salát chvíli v lednici uležet.