Ořechové lívanečky bez mouky - jen ze 3 ingrediencí

01.05.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Receptur na ořechové lívance existuje mnoho. Většina z nich obsahuje i nějaké množství mouky. Pro mě to byly 4 pokusy, než jsem dospěla k tomuto jednoduchému receptu bez mouky, který v tomto poměru ingrediencí funguje.

Zásadní při postupu a pečení lívanečků je, že se musí péct na mírném stupni. Jinak by se připálily a střed by dostatečně neztuhnul a nešly by pak snadno otočit.

Také je důležité použít střední vejce. Velká vejce L už by "byla moc". Bylo by potřeba těsto více zahustit.

Postup je jinak naprosto jednoduchý.🙂

 Ingredience na 8 lívanců

Na ozdobu zakysaná smetana či hustý bílý jogurt, ovoce dle chuti a sezóny.

Postup

  1. Vlašské ořechy nasekám/rozemelu na jemno v robotu.
  2. Žloutky oddělím od bílků. Žloutky vyšlehám se sypkým oslazovadlem do krémové konzistence.
  3. Bílky vyšlehám do pěny. Ořechy promíchám se žloutky a vařečkou jemně zapracuji sníh.
  4. Vzniklé nadýchané těsto nanáším lžící na středně rozehřátou vymaštěnou pánev a peču na mírném stupni pozvolna lívanečky. Až zatuhnou, obrátím je a krátce opeču i z druhé strany.
  5. Ihned podávám a zdobím hustým jogurtem, zakysanou smetanou a ovocem či rozmačkaným ovocem. Výborné jsou i s podušenými jablky.

> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tyto jednoduché lívance z ricotty.🙂

Ať se vám lívanečky povedou! 🙂