Obalovaný květák pečený v troubě - vynikající, nemastný, křupavý

02.08.2018 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Ze zdravotního či výživového hlediska mohu říct, že zeleninu je nejlepší konzumovat buď v syrovém stavu nebo šetrně tepelně upravenou. Podušenou, či na páře. Občas ale vyloženě dostanu chuť na jídla typu obalovaný celer, obalovaná cuketa, mrkvové placičky. Naprosto u mě vyhrává obalovaný květák. Zároveň ale nesnáším smažení. Můžu mít sebelepší olej, který se nepřepaluje, stejně se to ale trochu přepaluje a jde z toho takový ten smaženkový odér, kterým načuchnu já, závěs a asi všechno doma a musim pak pro jistotu odpojit požární hlásič.

Obalovaného květáku se ovšem jen tak nevzdám, tak jsem ho začala péct v troubě. Je to geniální.

Budete potřebovat

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů a připravte si těstíčko na obalování růžiček květáku. Do mísy rozklepněte 4 vejce a přidejte libovolnou hladkou mouku (může být i bezlepková) tak, aby vzniklo polohusté těstíčko. Vychází to na asi 8 lžic mouky, ale každá mouka jinak saje, každé vejce je jinak velké. Mrkněte na fotku v postupu. Těstíčko dostatečně osolte. Květák se jinak nesolí.
  2. Květák rozeberte na růžičky a ty syrové obalujte v těstíčku poctivě tak, aby i nějaké těstíčko zateklo dovnitř růžičky.
  3. Obalujte v kukuřičné strouhance. Zkuste fígl s pytlíkem, je to celkem praktické.
  4. Obalený květák rozložte na plech vyložený pečicím papírem a potřeným olejem. Pokud chcete květák opravdu křupavý, můžete ho ještě jemně zvrchu potřít pomocí mašlovačky olejem.
  5. Pečte na 200 stupňů dozlatova, trvá to asi 45 minut.

Výsledkem jsou zlatavé křupavé nemastné růžičky květáku, které jsou vynikající nejen teplé, ale i studené. Dokážu si je představit i jako vhodné jídlo do krabičky někam s sebou.

Výhoda je také to, že při pečení v troubě nevznikají tak vysoké teploty jako při smažení, takže se lze lépe vyhnout vzniku toxických látek.

Květák do trouby a už nikdy jinak! :)