Mungo polévka s vůní orientu

23.11.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Pokud máte rádi koření garam masala, není co řešit, pokud ho neznáte a rádi objevujete nové chutě, pusťte se do této vydatné polévky. Fazole mungo jsou velice zdravé a lehce stravitelné.

Budete potřebovat

Postup

  1. Suché fazole mungo namočte buď přes noc nebo alespoň na 3 hodiny do vody. Zkrátíte tak dobu jejich varu. Vodu z fazolí vylijte.
  2. Na másle zpěňte na jemno nakrájenou cibuli. V indii používají speciální přepuštěné máslo, které se nepřepaluje. Místo toho můžete k máslu přikápnout trošku olivového oleje.
  3. Přidejte koření garam masala,krátce orestuje, přidejte fazolky a zalijte vodou.
  4. Vařte do změknutí fazolek. Bude to trvat asi tak 45 minut.
  5. Ke konci přilijte smetanu, dochuťte případně masalou a krátce provařte.

Polévka mne oslovila svou zajímavou chutí. Chuť polévky se může lišit v závislosti na použití konkrétního koření garam masala, jehož receptura může být u každého výrobce (v Indii spíše rodiny) originální.

Co je to garam masala?

Velmi chutná a voňavá indická směs koření. Používá se tradičně do indických pokrmů a právě k dochucení luštěnin - čočky a fazolí. Složení Garam masaly se u různých výrobců liší, základem je ale obvykle koriandr, římský kmín, skořice, muškátový oříšek, pískavice, hřebíček, pepř, dále třeba bobkový list a kardamom.

Kvalitní garam masalu seženete ve specializovaných obchodech s kořením, čaji nebo zdravou výživou. Bezpečně toto koření seženete na internetu. Mají ho i v některých supermarketech (Globus, Albert), obsahuje ale často nežádoucí glutamát sodný i jiná škodlivá éčka. Proto si přečtěte složení.

Indického ducha tohoto pokrmu posílíte tak, že si na polévce pochutnáte spolu s indickými chlebovými plackami, které si můžete upéct doma nebo je koupit.

Dobrou chuť!

Kamila