Mrkvový dort na plech - jednoduchý na přípravu

13.05.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tento moučník vychází z mrkvového dortu, který už je na Myšičce několik let. Všechny ingredience jsem přesně odvážila, "aby bylo jasno" a výsledek byl jistý.

Moučník je plný mrkve a díky oranžové barvě vypadá v kontrastu s bílým krémem fantasticky.

Výhodou této receptury je, že si můžete regulovat jeho sladkost. Někdo bude chtít moučník sladší a využít jej jako slavnostní dezert, jinému může stačit přirozená sladkost mrkve a smetanového mascarpone jen decentně doladěná alternativou cukru či nízkoglykemickým rostlinným sirupem.

Použila jsem plech, kterému říkám "střední". Jeho vnitřní rozměr je 32 x 39 cm.

 Ingredience

Na krém

Na závěrečné dozdobení skořice, kakao nebo hoblinky hořké čokolády či kousek ovoce na každou porci.

 Postup

  1. Ořechy namelu na jemno nebo je nasekám v sekáčku. Mrkev oškrábu a také nastrouhám na jemno. Vejce vyšlehám s "oslazovadlem" do pěny. Přidám olej a promíchám.
  2. Do vzniklé hmoty postupně zamíchám mouku, ořechy, prášek do pečiva, skořici a nakonec mrkev.
  3. Vliju na "vymazaný a vysypaný" střední plech. Peču do suché špejle na 180 stupňů asi 30 minut.
  4. Krém na potření připravím tak, že důkladně metličkou rozmíchám mascarpone se lžící změklého másla a pak spojím se zakysanou smetanou.
  5. Když moučník vychladne, potřu ho krémem a povrch vyladím podle chuti a příležitosti. Hezky na krému vypadají vlnky vidličkou, které přes sítko jemně popráším směsí kakaa a skořice.
  6. Moučník nechám odležet, aby hezky zvláčněl. Ideálně na chladnějším místě. Druhý den je ještě lepší.🙂

> ☝️Mrkev využijete také v tomto skvělém křehkém mrkvovém závinu s jablky.🙂