Makový tvarožník - vláčný a bez lepku

23.03.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tento recept vychází z tohoto tvarožníku s ovocem, který je na Myšičce už dlouho.

Tentokrát ale bylo mým cílem zapojit mák a obejít se bez klasické mouky. S ohledem na použitý mák a kokosovou mouku jsem se rozhodla úplně vypustit máslo či jakýkoliv jiný další tuk. Ukázalo se totiž, že v tomto receptu vůbec není třeba.

Tento dezert snese více či méně "sladidla", je tedy jen na vás, jak to pojmete. Když je sladší smetanovější tvaroh a sladší ovoce, stačí sladkost jen lehce "dotáhnout".

 Ingredience

1 kulatá forma, průměr cca 24 cm, asi 8 kousků

Postup

  1. Vezmu vejce a oddělím bílky od žloutků. Z bílků ušlehám tuhý sníh. Žloutky vyšlehám do pěny spolu se sladidlem.
  2. Do vaječné pěny přidám tvaroh, mák, kůru z citrónu a kokosovou mouku spolu s práškem do pečiva.
  3. Na závěr vmíchám sníh z bílků a dám do "vymazané a vysypané" kulaté formy.
  4. Pokladu ovocem dle chuti a peču na 180 stupňů asi 45 min.

> A jestli vám mletého máku něco málo zbylo, doporučuji vyzkoušet tuto zdravou svačinku v podobě zapečených vloček s mákem a ovocem.🐭

Snadný způsob, jak mít během chvíle ze 2 tvarohů výborný a sytý dezert 🙂