Můj nejoblíbenější makovec

28.03.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Když makovec, tak pěkně poctivý :) Vyzkoušela jsem mnoho receptů, ale žádný si u mě v kuchyni nevysloužil stálé místo – až tento vynikající makovec. Šťávu z citrónu a skořici v něm naplno neucítíte, ale všechny chutě se zde dohromady báječně doplňují.

Na poloviční plech nebo kulatou dortovou formu budete potřebovat

Postup

  1. Máslo utřete s cukrem a vejci
  2. Přidejte vanilkový cukr, skořici a šťávu z citronu
  3. Přidejte mléko, mouku s práškem do pečiva a mletý mák
  4. Pořádně promíchejte
  5. Vlijte do kulaté dortové formy a pečte na 170° C (horkovzdušná 160°C) cca 30 minut.

Pokud je vás doma hodně, můžete makovec udělat na klasický velký plech. Množství jednoduše zdvojnásobte a budete mít 20 kousků :)

Upozornění pro rodiče malých dětí

Mák je považován za alergen, proto se nedoporučuje zařazovat ho do jídelníčku dětí mladších 2 let.

Citrónový krém

Kdo by měl zájem svátečně si vylepšit tento makovec citrónovým krémem, jako já, tady máte postup.

  1. Použijte vaničku smetanového sýra (já jsem použila Mascarpone)
  2. Přidejte lžíci másla, šťávu z půlky citrónu a půl lžičky citrónové kůry.
  3. Oslaďte moučkovým cukrem tak, jak vám to bude vyhovovat (50 - 100 g cukru)
  4. Promíchejte a nechte v lednici ztuhnout.
  5. Krém pomocí zdobičky naneste na každou porci.

Dobrou chuť :)