Poctivý makovec

20.08.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

 Ingredience (menší hranatá nebo kulatá forma)

Postup

  1. Máslo vyšlehám s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci
  2. Přidám mouku s práškem do pečiva, mléko, mletý mák, citronovou šťávu a skořici. Důkladně promíchám.
  3. Vliju do kulaté formy (max. 26 cm) a peču na 170° C 30 minut.

Pokud je vás doma hodně, můžete makovec udělat na klasický velký plech. Množství jednoduše zdvounásobte a budete mít 20 kousků. 👍

Makovec je výborný i samotný, protože není suchý. Když ho ale budete chtít pozvednout jak chuťově, tak vzhledově, perfektně k němu sedne tradiční lesklá citrónová poleva nebo citrónový krém.

Citrónový krém dělám pokaždé trochu jinak podle toho, zda chci vláčnější krém nebo potřebuji, aby spíše zatuhl a byl pevný.

Osvědčenou kombinací je třeba vanička Mascarpone, lžíce másla, šťáva z půlky citrónu a půl lžička bio citrónové kůry. Oslazené dle chuti a preferencí. Tato poleva je více tučná.

Pak také funguje kombinace tvarohu nebo Skyru, másla nebo kombinace čerstvého smetanového sýra a tužší zakysané smetany.

> ☝️A kdyby vám nějaký ten mák zbyl, není od věci připomenout si klasiku nudle s mákem a tvarohem.🐭

Tento makovec je extra rychlý a snadný, s domácím krémem vypadá a chutná a báječně.🙂