Vynikající kynutý tvarohový koláč s ovocem

17.02.2017 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Ráda se s vámi tentokrát podělím o svůj vychytaný recept na domácí kynuté těsto, které jsem si zvykla připravovat s celozrnnou špaldovou moukou. Nejoblíbenější je u nás doma varianta s tvarohem a borůvkami. Ty mám schované v mrazáku. Jo, kdo v létě sbíral, v zimě jako když najde :-)

Budete potřebovat

Na kynuté těsto

Na tvarohovou náplň

Dále jablka, borůvky, jahody, broskve...co zrovna máte :)

Postup

  1. Připravte si kynuté těsto dle tradičního postupu. Já často zadělávám v domácí pekárně. V mlíce rozmíchám droždí se lžící cukru, nechám zaktivovat kvásek, přidám mouku, zbylý cukr, máslo, žloutky, špetku soli a nechám pekárnu vypracovat a vykynout těsto.
  2. To rozválejte na placku a dejte na menší plech (není to takový ten největší co se vejde do trouby, koláč by pak byl zbytečně nízký).
  3. Potřete tvarohovou náplní a obložte ovocem. Můžete dát plátky čertstvých jablek oslazených medem a osypaných skořicí, posloužit mohou i mražené borůvky a v sezóně čerstvé jahody.
  4. Pečte na 180 stuňů do zezlátnutí okrajů koláče, asi 25 minut.

Ať vám chutná jako u nás doma :)