Kynuté lívance s cizrnovou moukou

16.02.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Sladká domácí snídaně v podobě palačinek, křehkých vaflí či nadýchaných lívanců přijde jednou za čas vhod :) A záleží jen na nás, které ingredience nás dovedou k výsledku :)

Existuje mnoho receptů na lívance bez kynutí, na tomto webu třeba tyto cottage lívance.

Domácí kynuté lívance jsou snadné na přípravu, jen se musí počítat s časem navíc na kynutí. Jejich chuť je zase něco úplně jiného. A jak jsou nadýchané!

 Potřebujete (cca 16 lívanců)

 Postup

  1. Droždí rozetřu se lžičkou cukru, zaliju vlažným až teplým mlékem, rozmíchám a nechám vzejít kvásek.
  2. Rozmíchám pak se zbylým mlékem (NE studené) a s vejcem. Pak postupně přisypu mouku, ideálně přes sítko prosátou a přidám špetku soli.
  3. Těsto nechám kynout na teplém místě minimálně 40 minut. Pokud bude kynout déle, vůbec to nevadí.
  4. Nepřilnavý lívanečník ( případně pánev) vytřu pomocí mašlovačky tukem a pomocí naběračky vlévám nadýchané těsto. Peču z obou stran do zlatova.

Lívanečky není dobré zbytečně "přepékat", aby neztratily vláčnost.

Ochutit je můžete povidly bez konzervantů a lžičkou zakysané smetany. V sezóně se hodí čerstvé bobulovité ovoce.

V rámci pestrosti jídelníčku je výhodné do tradičních receptů zapojovat "jiné" ingredience. V tomto případě cizrnovou mouku. Výsledek je vynikající.