Květákové kari s kokosovým mlékem

13.10.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Postupů, jak se dopracovat k tomuto jídlu, je nekonečné množství. Liší se jednotlivými kroky přípravy, skladbou koření i dalšími surovinami.

Já si květákové kari připravuji jako rychlý oběd. Pokaždé je trochu jiné a to mi vyhovuje. Zatímco se vaří rýže, v pánvi vyrábím směs.🐭Do té pak přidávám, co mám zrovna k dispozici. Kromě květáku je to často hrášek, jindy jarní cibulka, baby špenát, ale také ředkvičky, žlutá paprika, zelené fazolky a tak dále.

Naprostou nutností je ale kari správně dochutit. A správně je to tak, aby vám to vyhovovalo. Já mám ráda kari hodně pikantní, s větším množstvím kurkumy, chilli, čerstvého koriandru. Závěrečný balanc pak ladím pomocí limetkové šťávy a trošky přírodního cukru. Nejraději si to dávám s rýží basmati. 🙂

Ingredience na 3 porce

Postup

  1. Květák rozeberu na menší růžičky a chvíli je opékám na oleji. O něco později přidám proužky cibule, promíchám a přidám koření, chilli, plátky česneku a nastrouhaný zázvor. Krátce promíchám a zaliju kokosovým mlékem a trochou vývaru.
  2. Na mírném stupni vařím pár minut do změknutí květáku. Květák nesmí být příliš uvařený, musí zůstat na skus.
  3. Ke konci do omáčky vhodím lístky baby špenátu, když mám, tak i koriandr, a chuť vyladím limetkovou šťávou a troškou třtinového přírodního cukru.

☝️Tady je super nápad, jak z květáku udělat rýži.😀Tato květáková rýže je výborným základem pro jídla typu rizoto.🐭

Kdo by chtěl, může jídlo doplnit o nějaké bílkoviny navíc. Hodí se třeba cizrna nebo bio tofu natural.

Ať se vám to povede!