Květáková polévka se žloutkem a muškátovým květem

15.02.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Většinu krémových zeleninových polévek připravuji bez zahušťování "navíc". U této květákové polévky jsem se ale rozhodla zahustit ji trochou rýžové mouky, která má neutrální chuť a pomohla kompaktnější konzistenci. Rýžovou mouku pak obecně používám k nahrazení jen části bežné mouky třeba v moučnících.

Potřebujete

 Postup

  1. Růžičky květáku zaliju vývarem, přidám 2 lžíce rýžové mouky a vařím do změknutí květáku, tedy asi 10 minut.
  2. Rozmixuji do hladka, přidám žloutek, dle chuti osolím, ochutím muškátovým květem ( jen na špičku lžičky, je hodně aromatický) a už nevařím.
  3. Zjemním trochou smetany, promíchám a hotovo!

Na talíři doladím dle chuti a preferencí jednotlivých strávníků :)

A pokud si s květákem chcete o trochu více pohrát, doporučuji tento recept na obalovaný květák pečený v troubě, který chutná skvěle, ale není vůbec mastný :)