Kuličky z fazolí adzuki pečené v troubě - skvělé s rajčatovou omáčkou a těstovinami

20.06.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Když už se pustím do vaření fazolí Adzuki, dám vždy vařit alespoň 300 g suchých fazolí. Nebo rovnou celé půlkilové balení. Z části fazolí udělám třeba kuličky nebo karbanátky, z části vyrobím "pastu", pomazánku, kterou mažu do tortill nebo sandwichů. Fazolkami je také výborné obohatit gulášovou polévku...🙂

 Ingredience (asi 18 kuliček)

Postup

  1. Nejdříve si přes noc namočím fazole adzuki. Druhý den vodu sliju a fazole uvařím v nové NEosolené vodě do měkka. Vařím je pozvolna, na mírném plameni, určitě tak hodinu. Když mi nevadí, že se rozpadnou, tak i déle. Záleží, co s fazolemi plánuji dělat. Každopádně musí být příjemně měkké.
  2. Velkou cibuli nakrájím na drobno a orestuji ji do zlatova na olivovém oleji.
  3. Ovesné vločky si rozmixuji na drobno. Odeberu si potřebné množství uvařených fazolí a rozmixuji je do hladka.
  4. Fazole pak promíchám nebo promixuji společně s cibulí, protlakem, vločkami a dostatečně ochutím, aby směs byla výrazná.
  5. Hmotu nechám chvíli odležet, aby se zpevnila a vše se propojilo. Pak z ní jdou pohodlně naolejovanýma rukama tvarovat kuličky. Pokud by hmota byla z jakéhokoliv důvodu až moc řídká, je třeba ji ještě trochu zahustit. Né ale moc, protože by pak kuličky byly ve výsledku tuhé. Je tedy v pořádku, když jsou při tvarování spíše měkčí.🙂
  6. Kuličky dávám na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečícím papírem a peču je asi na 190 stupňů 20 minut. Pokud nejsou naolejované z tvarování, někdy je ještě potřu olivovým olejem.👍

 TIP

A když těch uvařených fazolí máme více, než dáme do kuliček, doporučuji vyzkoušet tuto pikantní pomazánku na topinky z fazolí adzuki.🙂

Ať se vám recepty z fazolí adzuki povedou!🙂