Krůtí kuličky ve svíčkové omáčce - snadný postup, pečené v troubě

02.06.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Vladěnka mi napsala: "Těším se na Váš recept.👍 Slíbila jsem synovi svíčkovou, ale nějak se mi do toho nechce, protože to zabere hodně práce a času. V restauraci si ji dát nemůže, intolerance laktózy."

A máme tu řešení. Recept, který je snadný na přípravu a vždy se povede.🙂 Je koncipován pro větší množství porcí. Výsledkem je pekáč plný omáčky a masových kuliček. Když už rozpaluji troubu a jídlo déle peču, tak ať je z toho i materiál do zásoby.🙂

Pokud chcete recept nejdříve testnout, nebo je vás doma málo, jednoduše vše vydělte dvěma. Půl kila masa, 1 balíček zeleniny, 1 cibule, 1 smetana...rozumíme si 🙂

Přišlo mi k receptu také několik dotazů, zda lze jídlo připravit i z jiného druhu masa či jejich kombinace. Ano, samozřejmě to jde. Postup je stejný.

Ingredience

 Postup

  1. Nejdříve si připravím a nechám zatáhnout masové kuličky. Mleté maso ochutím solí, přidám česnekový pepř a jedlou sodu. Ta maso propojí a nemusím dávat vejce. Naolejovanýma rukama tvořím kuličky. Někdy dělám menší jako golfový míček, jindy o něco větší. Na nepřilnavé pánvi nechám kuličky ze všech stran opéct a zatáhnout. Kuličky dám stranou.

  2. Na vytvoření zeleninového základu používám větší hlubší pánev nebo pekáč, který může na plotnu a pak rovnou do trouby...V hluboké pánvi orestuji do zlatova na kostičky nakrájenou cibuli. Ke konci přidám přírodní cukr a nechám ho trochu zkaramelizovat. Teď přidám zeleninu na svíčkovou. Já jsem sáhla po mražené směsi k tomu určené. Zeleninu na vyšší stupeň restuji, aby povolila a trochu se opekla. Zeleninu ochutím hořčicí, osolím a přidám koření na svíčkovou. Přendám do pekáče, do kterého dám i kousky celého citrónu.

  3. Na zeleninu naskládám kuličky a podliju vodou. 2 hrnky stačí. Přiklopené peču pozvolna na 170 stupňů asi hodinu a půl.

  4. Po upečení kuličky vyjmu, vyndám citrón a zeleninu dám do hrnce. Rozmixuji do hladka a vliju smetany. Krátce provařím a doladím hustotu tekutinou. Doladím chuť citronovou šťávou, případně lehce dosolím. Do hotové omáčky vsypu kuličky a hotovo!

 TIP č. 1

Přílohu zvolte podle pocitu a vašeho cíle. Hodí se noky, halušky, ale také různé druhy kulatých knedlíků připravených v páře. Omáčku s kuličkami jsme doma zkoušeli také s tradičně připravenou tarhoňou či rýží. Všechno v pohodě prošlo.🙂

TIP č. 2

Při vaření chci fungovat efektivně. Jakékoliv lovení kuliček nového koření či bobkového listu je pro mě NO GO.🙂 Existují sice různá sítka či pytlíčky, mně se však nejlépe osvědčila mletá verze směsi koření. Naberu lžičku či dvě a více neřeším. Obrovským pomocníkem při vaření domácích omáček jsou pro mě směsi koření Rajská a Svíčková & Na smetaně. Proč zatěžovat hlavu vymýšlením, kolik jakého koření dát "aby to bylo to ono", když už to Davídek vymyslel za nás.👍

 TIP č. 3

Noky, které vidíte na fotce, jsou kupované bezlepkové. Občas mi vytrhnou trn z paty, když dceři, která je celiak, potřebuji rychle připravit oběd do krabičky. Noky jsou hotové za pár minut a mohou sloužit jako příloha k omáčkám nebo základ nějakého moderního jídla ve stylu "italských gnocchi".