Křupavé bramboráky s polentou

25.08.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Klasické smažené bramboráky jsou jídlo, které rozhodně patří do kategorie "Jednou za čas". Já obecně moc nesmažím, digestoř nedigestoř, barák je vždycky zamořený. Tentokrát jsem je po dlouhé době vyzkoušela připravit jinak za pomoci instantní polenty, která do sebe vsákne přebytečnou tekutinu a zajistí křupavost.

To nejdůležitější na přípravě bramboráků je pak dbát na bezpečné smažení. Základem je výběr správného tuku na smažení, který má vysoký kouřový bod - nepřepaluje se. Jakmile se z pánve začne čoudit, dochází ke vzniku nebezpečných látek pro lidské zdraví.

Budete potřebovat

Množství podle toho, pro kolik lidí budete bramboráky připravovat. Já jsem dělala z kila a půl brambor, na toto množství jsem dala 3 vejce. Celkem z toho byly 3 pánve bramboráčků, počtem asi 16.

Postup

  1. Brambory nastrouhejte na hrubo a smíchejte s vejci a kořením.
  2. Brambory postupně začnou pouštět vodu, celou směs zahustěte podle potřeby instantní polentou.
  3. Teď dělám to, že směs na bramboráky na pár místech projedu tyčovým mixérem. Vnikne trocha "kašičky", která na hrubo nastrouhané brambory spojí.
  4. Smažte na vhodném oleji z obou stran do zlatova a odložte na papírové utěrky.

TIP

Pokud smažit nechcete nebo nemůžete, připravte si BRAMBORÁK V TROUBĚ. Musíte ale počítat s tím, že výsledek bude jiný ...

Bramboráky jsem podávala s koprovým dipem. Buď stačí jednoduše smíchat trochu zakysané smetany s koprem (čerstvým nebo sušeným) a trochou citronové šťávy, nebo můžete stejným způsobem použít sýr cottage ochucený trochou kvalitní majonézy nebo sojanézy. Zkrátka, co si můžete dovolit ;-) Na talíři by pak dále neměla chybět čerstvá zelenina nebo čerstvé klíčky, případně kvašená zelenina.

Bramboráky nakonec vždy velmi poctivě odsaju papírovými utěrkami, třeba i dvakrát. Nejsou pak mastné, zato báječně křupavé ...