Krémová polévka z bílých fazolí a zeleniny - bez smetany, bez mouky

19.07.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Aby polévka i pěkně vypadala, držím se principu bílé fazole + "bílá" zelenina. Použít se může květák, pórek, cuketa bez slupky, brambora, pastinák atd.

 Ingredience na 4 porce

 Postup

  1. Jako první je zajistit uvařené fazole. Já to dělám tak, že koupím půlkilové balení bílých fazolí a cca polovinu balíčku přes noc je namočím do dostatečného množství vody. Druhý den je sliju, zaliju novou vodou a s kořením (nové koření, bobkový list, kmín) je vařím do měkka. Doba varu je dle typu fazolí a způsobu vaření. Většinou vaření trvá hodinu, fazole se ale dají udělat také v pomalém hrnci.
  2. A teď už jen jednoduše vezmu asi 400 g uvařených fazolí, k nim přidám zeleninu, zaliju vývarem, okořením trochou mletého bobkového listu nebo muškátového květu a vařím asi 15 minut do změknutí zeleniny.
  3. Rozmixuji do hladka. Nejlépe to jde ve stolním mixéru. Rozdělím do mističek a nechám na každém, zda si bude chtít polévku doladit semínky a nějakou zelení. Hotovo!

> ☝️Oblíbenou krémovou polévkou je také polévka z máslové dýně. Pro dýňové období ideální! 🐭

Krémové luštěninové polévky jsou skvělé v tom, že se nemusí nijak dohušťovat.👍