Krémová batátová polévka s pórkem - dochucená ajvarem a opraženými slunečnicovými semínky

18.02.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

 Ingredience

 Postup

  1. Batáty oškrábu, nakrájím na kostičky. Pórek rozříznu podélně na půl a nakrájím na půlkolečka. V hrnci rozpustím přepuštěné máslo a orestuji na něm pozvolna pórek, aby jen lehce chytil barvu a rozvoněl se.
  2. Přidám batáty a zaliju zeleninovým vývarem nebo vodou tak, aby byla tekutina jen 2 cm nad zeleninou. Ochutím solí, trochou pepře a vařím do změknutí batátů asi 15 minut.
  3. K zelenině přidám 2 lžíce ajvaru, který perfektně vyrovná sladkou chuť batátů. Rozmixuji do hladka. Nejčastěji to dělám ve stolním mixéru. Doladím konzistenci, doředím dle situace.
  4. Každou porci na talíři zakápnu krémovou rostlinnou smetanou a ozdobím lžící na sucho opražených slunečnicových semínek. Semínka pražím pozvolna na pánvi tak, aby byla lehce opečená, křupavá. Hotovo!

 TIP

Místo zeleninového vývaru můžete batáty s pórkem zalít jen vodou a ochutit oceněným polévkovým kořením Nesoldík. Do polévek je perfekt!🙂

> ☝️Co by se ještě dalo vymyslet s pórkem? Mrkněte na tuto bramborovou omeletu s pórkem a tofu

Ať se vám recepty povedou!🙂